Ρουμανία: Το PSD αποφασίζει για τις πρόωρες εκλογές ενώ συνεχίζεται η ακρόαση των υποψηφίων υπουργών

Ρουμανία: Το PSD αποφασίζει για τις πρόωρες εκλογές ενώ συνεχίζεται η ακρόαση των υποψηφίων υπουργών

Η ηγεσία του  PSD συνεδρίασε χθες, ατύπως, στο γραφείο του μεταβατικού του Προέδρου, Marcel Ciolacu, στο Κοινοβούλιο, και αποφάσισε ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος θα είναι παρόντες στο Κοινοβούλιο, την ημέρα που η κυβέρνηση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού, Florin Citu, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα εξασφαλίσουν δηλαδή την απαρτία, όμως δεν θα δώσουν τη θετική ψήφο τους, αφήνοντας το  PNL να υπερψηφίσει την κυβέρνησή του, όπως θα πρέπει να πράξει, για να είναι η στάση του σύμφωνη με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του PSD σκοπεύει να τηρήσει τη συμφωνία που έκανε με τον Πρόεδρο της χώρας,  Klaus Iohannis, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όμως υπό τον όρο όπως αυτές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές.

Τα ηγετικά στελέχη του  PSD δεν επιθυμούν να μπλοκάρουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν επεξεργαστεί περισσότερα σενάρια, αναλόγως του τρόπου με τον οποίο ο  Ludovic Orban και το  PNL θα χειριστούν το θέμα.

Ο σημαντικότερος όρος που θέτει το PSD είναι οι τοπικές εκλογές να διεξαχθούν την ίδια μέρα με τις βουλευτικές και αποφάσισε να εξασφαλίσει την απαρτία, αλλά να καταψηφίσει την κυβέρνηση Cîțu, για να είναι βέβαιο ότι θα πέσει. Από την άλλη πλευρά, δηλώνει έτοιμο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να προσέλθει στις διαβουλεύσεις στο Cotroceni, με το PRO România και το ALDE στο πλευρό του, και  να προτείνει έναν Πρωθυπουργό.

Εάν η πορεία προς τις πρόωρες εκλογές συνεχιστεί, το  PSD θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η διάταξη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε οποιοδήποτε διαμέρισμα, στις βουλευτικές εκλογές, θα αφαιρεθεί από το επείγον διάταγμα της κυβέρνησης  Orban εναντίον της οποίας έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, η Συνήγορος του Πολίτη. Η εν λόγω διάταξη επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα του PSD, διότι η εκλογική βάση του βρίσκεται κυρίως στην επαρχία, ενώ δεξιά ψηφίζουν συνήθως όσοι εργάζονται στις μεγάλες πόλεις.

Υπάρχει ωστόσο και ένα τρίτο ζήτημα. Η ηγεσία του PSD βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές και θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τον τρίτο εντολοδόχο Πρωθυπουργό που θα προτείνει ο Klaus Iohannis. Και τούτο διότι υπάρχουν πάρα πολλοί μεταξύ τους, οι οποίοι δεν θα επανεκλεγούν και δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τις θέσεις – και τα προνόμιά τους – για διάστημα έξι μηνών.

Σημαντικό για να κριθεί αν είναι δυνατή ή μη, η ταυτόχρονη διεξαγωγή τοπικών και βουλευτικών εκλογών είναι να οριστεί από πότε αρχίζει να μετρά η προθεσμία των 60 ημερών που ορίζει το Σύνταγμα, αν δηλαδή το διάστημα αυτό ξεκινά από την ανάθεση της πρώτης εντολής από τον Klaus Iohannis και την ενημέρωση του Κοινοβουλίου, στις 10 Φεβρουαρίου, ή μεταγενέστερα. Το θέμα, θα αποσαφηνιστεί όταν ανακοινωθεί η αιτιολόγηση της απόφασης των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η περίοδος κατά την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές είναι 21-28 Ιουνίου. Οι τοπικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο στα τέλη Ιουνίου – επειδή λήγει η θητεία των δημάρχων και των λοιπών αιρετών. Το επείγον διάταγμα της κυβέρνησης Orban, πριν αυτή πέσει, προέβλεπε ότι το πολύ πέντε (5) ημέρες μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση αποφασίζει την ημερομηνία, το χρονοδιάγραμμα, τις δαπάνες και τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή τους. Στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών, η ημερομηνία καθορίζεται τουλάχιστον 50 μέρες πριν την ψηφοφορία. Πηγές στο  PSD εξήγησαν ότι για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, πρέπει να εκδώσει την απόφαση διεξαγωγής τους σε διάστημα το πολύ δύο ημερών από τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Όμως και στο στρατόπεδο του Orban υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Ένα τρίτο εμπόδιο μπορεί επίσης, να προκύψει αν αργήσει να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με το επείγον κυβερνητικό διάταγμα για την διοργάνωση πρόωρων εκλογών, εναντίον της οποίας έχει προσφύγει η Συνήγορος του Πολίτη.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Evenimentul Zilei, o μεταβατικός Πρόεδρος του  PSD  Marcel Ciolacu απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. σχετικά με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Orban στην εκλογική νομοθεσία λίγο πριν τις εκλογές, την οποία ανάρτησε στο Facebook, όπως και την απάντηση της Προέδρου της ΕΕ Ursula Von der Leyen στην οποία τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες αλλαγές ένα χρόνο πριν τις εκλογές το λιγότερο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται σήμερα, οι ακροάσεις των υπουργών της κυβέρνησης Cîţu. Την πρώτη μέρα τρεις από τους 6 υπουργούς που πέρασαν από ακρόαση έλαβαν θετική ψήφο. Κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν ως πιθανή ημερομηνία για την κοινή σύνοδο Βουλής και Γερουσίας, την 9η Μαρτίου./ibna