Σερβία: Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες στις ΗΠΑ ο Vučić

Σερβία: Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες στις ΗΠΑ ο Vučić

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, και τόνισε ότι «η πόρτα για την πολιτική μας με τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον κλειστή».

Ο Πρόεδρος Vučić είπε ότι η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υψίστης σημασίας για τα συμφέροντα της Σερβίας και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα καρποφορήσουν στο μέλλον, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην εξουσία της Σερβίας τα επόμενα χρόνια.

«Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους της κυβέρνησης Trump για τη δίκαιη στάση τους. Έδειξαν σεβασμό για τη Σερβία, το οποίο είναι ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν είναι κάποιος που βασίζει την πολιτική του στα όνειρα και τη φαντασία και ειδικά όχι το μέλλον της Σερβίας, αλλά ότι η πόρτα για την πολιτική μας στην Ουάσιγκτον θα ανοίξει τουλάχιστον στο μέλλον, εάν δεν ανοίξει πλήρως και σίγουρα δεν έκλεισε.

«Με ανοιχτό τρόπο, μπορέσαμε να παρουσιάσουμε την ατζέντα μας, όλες τις απόψεις μας και αυτό που εκτιμώ ιδιαίτερα για τους Αμερικανούς οικοδεσπότες είναι ότι έδειξαν κάτι περισσότερο από καλή θέληση να μας ακούσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ο Aleksandar Vucic ενημερώνοντας για την επίσκεψη του, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποιο μεγάλο σχέδιο ή συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και επανέλαβε ότι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες για το θέμα είναι πρότερη κατάργηση των δασμών.

Συνεχίζοντας ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι αυτές τις μέρες έχουν υπάρξει πολλές αναλήθειες και ότι θέλει να πει στους πολίτες την πλήρη αλήθεια για το τι συζητείται, ποια είναι τα θέματα που συζητούνται και τι κάνει η Σερβία γι ‘αυτό.

«Έχουν υπάρξει πολλές ψευδείς ειδήσεις ότι έχουν επιτευχθεί μερικές μεγάλες συμφωνίες, ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ότι συζητείται, αλλά τίποτα από αυτά δεν υπάρχει», δήλωσε ο πρόεδρος Vučić.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις των ανθρώπων από την Πρίστινα ότι οι δραστηριότητες μας με στόχο την ανάκληση της αναγνώρισης στέλνει λάθος μήνυμα ως προς την «καλή θέληση» ο Πρόεδρος Vučić είπε ότι προειδοποίησε εκατό φορές ότι το κράτος πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Πρίστινα για την είσοδο σε διεθνείς οργανισμούς πριν τελειώσει ο διάλογος.

«Δεύτερον, υπογράφετε ότι δεν θα ζητήσετε την είσοδο στην Ιντερπόλ, την UNESCO και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς πριν από το τέλος του διαλόγου – και εάν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία ή όχι δεν το ξέρουμε – θα είμαστε έτοιμοι να μην προχωρήσουμε για περαιτέρω ανάκληση αναγνώρισης», δήλωσε ο πρόεδρος Vučić.

Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος δήλωσε ότι εάν πρόκειται να γίνει μια συμφωνία, πρέπει να είναι ένας συμβιβασμός και όλα όσα είπε – τα είπε επίσης πριν από τρία χρόνια και πριν από ενάμισι χρόνο.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική μας», είπε, επισημαίνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να έχουμε σήμερα πιο έξυπνη και υπεύθυνη πολιτική που θα αποφέρει αποτελέσματα.

Είπε επίσης ότι συζήτησε στις ΗΠΑ τι είναι το θέμα των περιφερειακών συναντήσεων, αυτό που πολλοί αποκαλούν ως “μίνι Schengen”, όπως το ζήτημα της διασύνδεσης μέσω των αεροπορικών πτήσεων και της σιδηροδρομικής γραμμής με την Πρίστινα.

«Είναι σημαντικό ο σιδηρόδρομος να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον δρόμο, τον αυτοκινητόδρομο που χτίζουμε από το Niš, μέσω του Prokuplje, του Kuršumlija, του Merdare και την Priština. Αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους μας στο Κοσσυφοπέδιο, στο νότιο και κεντρικό Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić.

Σε συνέχεια αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Πρόεδρος Vučić είπε επίσης ότι η Σερβία, εάν χρειαστεί, θα μπορέσει να προστατεύσει τα σύνορα και την επικράτειά της από τους μετανάστες και θα καθοδηγηθεί αποκλειστικά από τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και προστασίας.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι οι Σερβικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει δράση και λαμβάνουν όλες τις ζωτικές πληροφορίες και ότι θα λάβουν αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση.

«Εάν υπάρχει ανάγκη προστασίας και διατήρησης των συνόρων, θα το κάνουμε αυτό αποτελεσματικά, θα ενεργήσουμε απολύτως και αποκλειστικά προς το συμφέρον της ασφάλειας και της προστασίας μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić.

Τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι η Σερβία διαθέτει επαρκή ικανότητα και δύναμη για να ενεργήσει αναλόγως.

«Θα παρατηρήσουμε επίσης τις αντιδράσεις της ΕΕ. Έχουμε δείξει πάντα την αλληλεγγύη με όλους όσους έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν άλλο παρά ως ανθρώπινα όντα, αλλά θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την προστασία και την ασφάλεια των Σέρβων πολιτών», κατέληξε ο Πρόεδρος Vučić./ibna