Μαυροβούνιο: Καμία ανησυχία για τη μεταναστευτική κρίση

Μαυροβούνιο: Καμία ανησυχία για τη μεταναστευτική κρίση

Μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα, χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αλλά οι εντάσεις αυξάνονται συνεχώς. Εν τω μεταξύ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή, οι αρμόδιες αρχές του Μαυροβουνίου δηλώνουν ότι το Μαυροβούνιο δεν κινδυνεύει, γράφει το CDM.

«Πώς έχουν, λοιπόν, τα πράγματα; Πρέπει το Μαυροβούνιο να αναμένει μεγαλύτερη εισροή μεταναστών;» διερωτάται ο ιστότοπος CDM.

Ο Zoran Vujičić, συντονιστής του προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης στην Civic Alliance, τονίζει ότι το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο και πως οι μεταναστευτικές διαδρομές αλλάζουν διαρκώς.

«Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία αρνούνται να αφήσουν τους μετανάστες να εισέλθουν στην επικράτειά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα το επιτρέψουν εντέλει. Η εισροή στο Μαυροβούνιο δεν έχει αυξηθεί, αλλά ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι για σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Vujičić.

Καλούμενος να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο Vujičić τόνισε:

«Η Τουρκία έχει απελευθερώσει ορισμένο αριθμό μεταναστών στην Ευρώπη για να ασκήσει κάποια πίεση στην ΕΕ ως συνέπεια των  μεταξύ τους προβλημάτων. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτή η πίεση να κλιμακωθεί, με θύματα τους ίδιους τους μετανάστες», καταλήγει ο Vujičić.

Ο πρόεδρος της Νεολαίας Φιλελευθέρων του Μαυροβουνίου, Amar Borančić, εξέφρασε τη δική του άποψη για τη συνολική κατάσταση του μεταναστευτικού. Πιστεύει ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

«Η σημερινή μεταναστευτική κρίση δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή του 2015 ή του 2016. Μερικοί χιλιάδες μετανάστες δεν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς. Το καθεστώς του Ερντογάν στην Άγκυρα εκβιάζει την Ευρώπη μέσω μιας “αιφνίδιας” εισροής μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ», δηλώνει ο Borančić.

Πιστεύει ότι τη στιγμή που θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και θα επιτευχθεί συμφιλίωση, η νέα μεταναστευτική κρίση δεν θα είναι παρά μια ψευδαίσθηση.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο λογικοί. Η Ευρώπη ποτέ δεν απειλήθηκε από τη μεταναστευτική κρίση όσον αφορά κάποιο κίνδυνο από δημογραφικές μετακινήσεις ή την όξυνση του δημογραφικού άγχους και των δημογραφικών αλλαγών», τονίζει ο Borančić.

Δεν είναι καθόλου διχασμένος – το Μαυροβούνιο είναι σίγουρα έτοιμο να ανταποκριθεί στις εισροές.

«Το Μαυροβούνιο δεν πρόκειται να αποτελέσει βασική διαδρομή για τους μετανάστες και, ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει λόγος για φόβο. Ούτε υπάρχει ανάγκη για πανικό», κατέληξε ο Borančić. /ibna