Βόρεια Μακεδονία: Η Κύπρος στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Βόρεια Μακεδονία: Η Κύπρος στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Oliver Spasovski, υποδέχτηκε την Τετάρτη τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός Spasovski, εξ ονόματός του ίδιου και της κυβέρνησης, υπογράμμισε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να προσπαθήσουν να αναπτύξουν συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να εντείνει πλήρως τις διαδικασίες για την ανάπτυξη καλών φιλικών και ολοκληρωμένων σχέσεων με την Κύπρο, και από την άποψη αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία να υπογραφεί συμφωνία για τη διπλή φορολόγηση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι η επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών συμπίπτει με τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και ότι αυτή η έκθεση είναι μια αναγνώριση των χωρών που ανέκαθεν υποστήριζαν τη χώρα μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Oliver Spasovski τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια θετική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν σε αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής ευθύνης της χώρας να παραμείνει πιστή στις ευρωπαϊκές αξίες και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του, όπως και πριν, θα στηρίξει την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και λόγω του γεγονότος της διατήρησης της συνέχισης των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών και της συνεπούς εφαρμογής των συμφωνιών με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία./ibna