Συνεδρίαση Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και βέτο

Συνεδρίαση Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και βέτο

Να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να πιέσει ακόμα και με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την τήρηση της Κοινής Δήλωσης και ακόμα και κυρώσεις προς την Τουρκία “για τον ωμό εκβιασμό, καθώς και δέσμευση για δίκαιο διαμοιρασμό στα κράτη-μέλη” κάλεσε ξανά την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Αύριο συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκη δεν μπορεί να αρκείται σε ευρωπαϊκή στήριξη επικοινωνιακού χαρακτήρα μόνο για τα σύνορα και για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. “Χρειάζεται ισχυρή και ουσιαστική πίεση στην Ευρώπη. Να καταδικάσει την παραβίαση της κοινής δήλωσης από τον Erdogan και να επιβάλλει κυρώσεις. Και πάντα στο τραπέζι πρέπει να είναι το βέτο”, ανέφερε κορυφαίος κομματικός παράγοντας.

Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα. “Η  κατάσταση στη Λέσβο με 25.000 ανθρώπους, συνεχιζόμενες ροές και με πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια”, φέρεται να επισήμανε στην εισήγηση του.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι “αυτονόητη η ανάγκη φύλαξης των συνόρων”. Απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων χωρίς έλεγχο, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα απαντά με τα στοιχεία της διακυβέρνησης του: Πάνω από 860.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τα νησιά  ακριβώς διότι τα σύνορα των χερσαίων συνόρων στον Έβρο φυλάσσονταν ενισχυμένα και με αποτελεσματικότητα.  “Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς μισαλλοδοξία και χωρίς να λέμε στους πολίτες να παίρνουν τις καραμπίνες”, όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της έξαρσης του κορωναϊού με το 9ο κρούσμα να καταγράφεται το πρωί στην Πάτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αναβάλλει για τον Μάρτιο όλες τις εκδηλώσεις, τις προσυνεδριακές συνελεύσεις και το συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ./ibna