Τουρκία: Συνάντηση Borrell-Oktay

Τουρκία: Συνάντηση Borrell-Oktay

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay υποδέχτηκε την Τετάρτη στο παλάτι Cankaya στην Άγκυρα τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell καθώς και τους ευρωπαίους αξιωματούχους που τον συνοδεύουν. Οι δυο αντιπροσωπείες σύμφωνα με τουρκικές πηγές, συζήτησαν τις πρόσφατες στη Συρία, την ανθρωπιστική κρίση στο Idlib και την κατάσταση των παράνομων μεταναστών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπου συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, συμπεριλαμβανομένου ζητημάτων όπως οι μετανάστες, η απαλλαγή από τη υποχρεωτική θεώρηση για τους τούρκους πολίτες, η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε από την τουρκική πλευρά ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι θα πρέπει να υπάρξει “δίκαιο μερίδιο ευθύνης” μεταξύ των μερών.

Στη συμφωνία, της 16ης Μαρτίου 2016, υπήρξε δέσμευση από την ΕΕ για ταξίδια χωρίς θεώρηση στους Τούρκους πολίτες μαζί με οικονομική υποστήριξη, επανεγκατάσταση και αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.

Στη συνάντηση εκτός των Oktay και Borrell συμμετείχαν ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Faruk Kaymakci, ο Γενικός Διευθυντής για τις Ευρωτουρκικές Σχέσεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Basak Turkoglu, και ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης του μεταναστευτικού του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας Abdullah Ayaz. Από την πλευρά της ΕΕ ήταν ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarcic και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Christian Berger./ibna