Βόρεια Μακεδονία: Κλίμα αισιοδοξίας μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βόρεια Μακεδονία: Κλίμα αισιοδοξίας μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και η οποία δίνει θετικές εκτιμήσεις για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και συνιστά εκ νέου την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αύξησε την αισιοδοξία μεταξύ των πολιτικών στη χώρα και των ξένων διπλωματών, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. .

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Oliver Spasovski δήλωσε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εκπληκτική και εξαιρετική και επιβεβαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να είναι λογικό να περιμένουμε να πάρουμε ό, τι μας αξίζει, δηλαδή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης.

«Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα όσα έχουν γίνει, έδωσαν τις θετικές αξιολογήσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη μεταρρυθμιστική διαδικασία έχουν ληφθεί και αυτό είναι μια καλή βάση, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Spasovski.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov πιστεύει ότι μετά από τη θετική έκθεση της ΕΚ, ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει μια συγκεκριμένη και βιώσιμη απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης.

«Μετά από την εμπειρία των τελευταίων δύο ετών, δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαρούμε. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να δούμε τη συγκεκριμένη απόφαση, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση είναι κάτι περισσότερο από καλή και εξαιρετική, καθώς λέει ότι παρά την απογοήτευση του Οκτωβρίου, η Βόρεια Μακεδονία εντατικοποίησε, επιτάχυνε τις προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων κάτι που απέδωσε απτά και βιώσιμα αποτελέσματα.

«Τώρα έχουμε ένα πλαίσιο όπου τα συστατικά για την επιτυχία είναι προφανή. Έχουμε μια μίνι έκθεση και είναι πλέον ο καιρός να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι η Ευρώπη θα τη χρησιμοποιήσει για να την υλοποιήσει. Εάν η ΕΕ δεν την υλοποιήσει στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο θύμα θα είναι η πολιτική διεύρυνσης δηλαδή η ΕΕ θα σηματοδοτήσει ότι η πόρτα είναι κλειστή σε μια περιοχή που περιβάλλεται από κράτη μέλη και νομίζω ότι δεν θα κάνουν κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο Dimitrov.

Και τα μεγάλα κόμματα έχουν θετικές προσδοκίες για μια γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) πιστεύει ότι η θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επιβεβαίωση των επιτυχημένων πολιτικών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του κόμματος και αρχηγού του κόμματος Zoran Zaev, ενώ το συντηρητικό και εθνικιστικό VMRO-DPMNE εκτιμά ότι στη χώρα άξιζε να δοθεί ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ πολύ νωρίτερα.

Η ώθηση για αισιοδοξία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων δόθηκε από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas, ο οποίος δήλωσε ότι μετά από τις θετικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η Γερμανία επιθυμεί μια γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Ο Πρέσβης της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία χώρα, Samuel Zbogar, πιστεύει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ολοκληρώσει το καθήκον της και τώρα είναι η σειρά για τα κράτη μέλη, καθώς πιστεύει ότι τα αστέρια έχουν μπει στη θέση τους (νέα μέλη στην ΕΕ) και ελπίζει ότι θα ληφθεί τελικά απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ικανοποιημένα από τη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης, οπότε δεν αναμένει μεγάλα προβλήματα κατά την έγκρισή από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 Μαρτίου, η οποία θα πρέπει να συζητήσει την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στη Βόρεια Μακεδονία Christian Thimonier στη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Oliver Spasovski δήλωσε ότι η Γαλλία είναι αισιόδοξη όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τη μεθοδολογία της διεύρυνσης ως ενθαρρυντική βάση για την απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία./ibna