Τη στήριξη των εταίρων εξασφάλισε η Αθήνα για τη συνοριακή κρίση

Τη στήριξη των εταίρων εξασφάλισε η Αθήνα για τη συνοριακή κρίση

Η Ελλάδα εξασφάλισε την υποστήριξη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη, για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορά της με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Μετά την περιοδεία στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Ursula von der Leyen κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορά της καθώς η Άγκυρα ωθεί χιλιάδες μετανάστες προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε το στόχο της να εξασφαλίσει διπλωματική υποστήριξη και καταδίκη των πράξεων της Τουρκίας.

“Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας να διαχειριστεί, είναι ευθύνη της Ευρώπης στο σύνολό της”, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Όσοι φαίνεται να δοκιμάζουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν, θα κρατήσουμε τη γραμμή και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει”, πρόσθεσε.

Απαντώντας στην έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες για την Ελλάδα στιγμές, η Frontex αποκάλυψε σχέδια για την αποστολή ομάδας ταχείας ανάπτυξης μαζί με 100 νέους συνοριοφύλακες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Στην Αθήνα θα δοθούν επίσης 700 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία, ο Ναύαρχος Oleg Zhuravlev, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να ωθήσει 130.000 πρόσφυγες από τη Συρία στην Ελλάδα. Η δήλωση υποστηρίζει το επιχείρημα της Αθήνας ότι αντιμετωπίζει μια “ασύμμετρη απειλή” από τη γειτονική Τουρκία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία προσπαθεί να «εκβιάσει» την ΕΕ, αγνοώντας τη συμφωνία του 2016 με την ένωση, με την οποία δεσμευόταν να εμποδίζει τους ανθρώπους στο έδαφός της να κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan παραπονέθηκε ότι η ΕΕ δεν έχει αποδεσμεύσει τα κονδύλια που συμφώνησε να δώσει στην Άγκυρα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να συζητήσει λεπτομερέστερα την απάντηση της ΕΕ. Εντούτοις, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν να επισπευσθεί η συνάντηση./ibna