Παρέμβαση Τσίπρα: Η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει την ΕΕ με βέτο- Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Παρέμβαση Τσίπρα: Η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει την ΕΕ με βέτο- Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πίεση για την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.  Όπως τόνισε,   η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα, και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων.

Επέρριψε παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί ανέχεται μία πολιτική που βλέπει την Ελλάδα σαν “μαύρο κουτί” και “αποθήκη ψυχών”. “Διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω αλλά διεκδικώ”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι  η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο.

Κατηγόρησε ακόμη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών επαναλαμβάνοντας την βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να “βάλει πλάτη”  σε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και στην πίεση προς την Ευρώπη εκφράζοντας τον φόβο ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο.

Άσκησε ακόμα δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή ηγεσία. “Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης”, είπε μεταξύ άλλων.

Εγκάλεσε δε τον πρωθυπουργό ότι έκανε επικοινωνιακό δώρο στους αξιωματούχους που βρέθηκαν στον Έβρο την Τρίτη “γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης , το Visegrad, την Αυστρία και αυτούς που έκλεισαν τα σύνορα τους το 2015”.

“Εδώ και εφτά μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται δίχως στρατηγική”, ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν “ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας, τον οποίο όμως θα έπρεπε να έχει προβλέψει η κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών”./ibna