Το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει πλήρως την Τουρκία στο Idlib

Το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει πλήρως την Τουρκία στο Idlib

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Τουρκία αναφορικά με τη δράση της στη Συρία, έπειτα από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Ο Dominic Raab επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα την Τρίτη, πραγματοποιώντας συνάντηση και παραχωρώντας κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Mevlut Cavusoglu.

Δήλωσε τη σταθερή στήριξη του Λονδίνου στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την κατάπαυση του πυρός στο Idlib, καταδικάζοντας παράλληλα την “τερατώδη” επίθεση εκ μέρους του Συριακού καθεστώτος στην περιοχή.

“Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τη σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας και του Συριακού καθεστώτος στα Βορειοδυτικά. Καταδικάσαμε τις ενέργειες αυτές ως καταφανείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της βασικής ανθρώπινης ευπρέπειας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απέτινε, επίσης, φόρο τιμής στην αντίδραση της Τουρκίας στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Ο κ. Raab αναφέρθηκε επίσης στα “πρόσφατα ζητήματα” που ανέκυψαν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, όπου, όπως είπε, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των μεταναστών που επιδιώκουν να περάσουν στην Ευρώπη.

“Είναι καθοριστικής σημασίας να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για το Idlib και απέναντι σε οποιαδήποτε απάντηση σε ένα νέο κύμα προσφύγων και τις μετακινήσεις των μεταναστών, ειδικά στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

“Για άλλη μια φορά, η αιτία πίσω από αυτό είναι η απερίσκεπτη και βίαιη φύση του Συριακού καθεστώτος και η ρωσική επίθεση στο Idlib.

Η σύγκρουση στη Συρία υπήρξε μια από τις πιο καταστροφικές στην πρόσφατη ιστορία, και επιθυμία μας είναι ο πόλεμος να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα”, σημείωσε ο Dominic Raab.

Δήλωσε, επίσης, ότι η επίσκεψή του κατέδειξε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις σχέσεις με την Τουρκία και, ακολουθώντας παραδείγματα με επισκέψεις σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ, πρόσθεσε ότι μετά το Brexit “μία από τις προτεραιότητές μας είναι να καταλήξουμε σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία μέσα στο 2020”. /ibna