Μαυροβούνιο: Πολιτικά εμπόδια οδηγούν σε απώλειες μεγάλων επενδύσεων

Μαυροβούνιο: Πολιτικά εμπόδια οδηγούν σε απώλειες μεγάλων επενδύσεων

Όταν πολιτικά εμπόδια που υποστηρίζονται από θρησκευτικές πεποιθήσεις υπερβαίνουν το εθνικό συμφέρον, το τελικό αποτέλεσμα είναι η απώλεια επενδύσεων αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πράγματι, αυτό είναι το ακριβές χρηματικό ποσό που απώλεσε το Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένων πέντε έργων που επρόκειτο να ενισχύσουν την προσφορά του κρατικού τουρισμού σε υψηλότερο επίπεδο, όπως αναφέρει η καθημερινή εφημερίδα Montenegro Dnevne Novine.

Η συνολική αξία των έργων που θα ανεγείρονταν στις περιοχές Buljarica, Maljevik, Kraljičina Plaža και Plavi Horizonti ανέρχονταν σε 1 δισεκατομμύριο και 50 εκατομμύρια ευρώ!

Το 2016, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου κάλεσε δημόσια για την αξιοποίηση της Buljarica. Ωστόσο, το κύριο εμπόδιο, μεταξύ άλλων, ήταν το γεγονός ότι η γη ανήκε στην Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, η οποία δεν ήθελε να πουλήσει 30 εκτάρια γης. Δήλωναν πως η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να πουλήσει τη γη αλλά παρά μόνο να τη νοικιάσει, υπό την προϋπόθεση ότι το έργο θα ήταν προς όφελος των πολιτών.

Το σχέδιο για την ανέγερση 11,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων οικιστικού και εμπορικού χώρου δεν έχει υλοποιηθεί και η Buljarica εξακολουθεί να μην είναι ρυθμισμένη.

Τα πολιτικά εμπόδια και η κακή συμπεριφορά προς τον επενδυτή καθυστέρησαν το έργο στο Maljevik κοντά στο Sutomore για 13 χρόνια! Ένα πολυτελές τουριστικό συγκρότημα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ επρόκειτο να κατασκευαστεί εκεί, αλλά από το 2007, δηλαδή τη χρονιά που η εταιρεία Sonuba Montenegro αγόρασε τη γη στο Maljevik, έως και σήμερα, το ακίνητο δεν έχει αξιοποιηθεί με κανένα τρόπο.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα πολιτικής παρεμπόδισης είναι το σχέδιο για την Kraljičina Plaža, μεταξύ του Bar και του Budva. Μια φημισμένη εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκατέλειψε το έργο και κύριο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του πολλών εκατομμυρίων έργων αποτέλεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDP. Ο ηγέτης της, Ranko Krivokapić, υποστήριζε ότι η Kraljičina Plaža δεν πρέπει να πωληθεί υπό την υπόνοια στοιχείων διαφθοράς, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ένα πολυτελές θέρετρο ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να απασχολεί τουλάχιστον 200 πολίτες του Μαυροβουνίου τελικά κατέληξε ένα νεκρό γράμμα.

Επιπλέον, το έργο Valdanos επίσης δεν υλοποιήθηκε και το κράτος έχασε με αυτό τον τρόπο 220 εκατομμύρια ευρώ. Το Μαυροβούνιο δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμβιβασμό με εκπροσώπους της βρετανικής εταιρείας Cubus Lux. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή θερέτρου που θα περιλάμβανε τρία ξενοδοχεία 5 αστέρων, πολυτελείς βίλες, αίθουσες συνεδριάσεων, κέντρα spa, πισίνες, κλπ.

Το 2015, ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης του Μαυροβουνίου, Žarko Radulović, δήλωσε ότι είχε ακούσει πως ένας εκπρόσωπος άλλης χώρας πλήρωσε κάποιον από το Μαυροβούνιο 25.000 ευρώ προκειμένου να «σκοτώσει» το έργο Valdanos. /ibna