Οδοιπορικό στην Αδριανούπολη

Οδοιπορικό στην Αδριανούπολη

Την Τρίτη παρατηρήσαμε μια μεγάλη κινητικότητα προσφύγων σε όλη την επικράτεια της Αδριανούπολης με τους περισσότερους να φτάνουν στην περιοχή Pazarkule απέναντι ακριβώς από τις Καστανιές. Φτάνουν με λεωφορεία, με ταξί αλλά και με κάρα για να πάνε στο σημείο μηδέν των συνόρων με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα. Στην Τουρκία κυκλοφορούν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Suleyman Soylu ,πως έχουν περάσει στην Ελλάδα μέσω του ´Έβρου περισσότεροι από 136.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν και εικόνες ενδεχομένως και αρχείου, που δείχνουν πρόσφυγες να περνούν με βάρκες στην Ελλάδα ή να κολυμπούν για να διασχίσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα η ελπίδα όσων βρίσκονται στα σύνορα να παραμένει ζωντανή.

Στο χωριό Ντόρια που στο παρελθόν ήταν κέντρο των διακινητών τώρα έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός με ανθρώπους που δηλώνουν ξεκάθαρα πως θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Απέναντι τους βλέπουμε Έλληνες στρατιώτες να περιπολούν , σχεδόν σε κάθε 100 μέτρα κι ένας στρατιώτης ενώ περιπολικά τύπου τζιπ της Ελληνικής αστυνομίας κάνουν περιπολίες σε όλο το μήκος των συνόρων.

Στο Δέλτα του Έβρου έχει συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι θεωρούν πως εκεί είναι το «αδύναμο σημείο» της Ελλάδος και επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα μέχρι στιγμής χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Όμως η μεγαλύτερη συγκέντρωση προσφύγων παρατηρείται απέναντι από τις Καστανιές. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Ιράν και κάποιοι λιγότεροι από τη Συρία. Καταφθάνουν στην περιοχή με στόχο να παραμείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Θέλουμε να μαζευτούν χιλιάδες άτομα έτσι ώστε να πάμε στα σύνορα και να μην μπορούν να μας σταματήσουν» μας λέει ένας νεαρός από το Αφγανιστάν.

Αντίθετη γνώμη έχει ένας άλλος συμπατριώτης του που μας αποκάλυψε πως έχει δικό του σχέδιο για να περάσει τα σύνορα . «Θα περιμένω λίγο να αδειάσει το τοπίο και θα βρω να περάσω μας αναφέρει».

Εντύπωση προκαλεί πως η Τουρκική στρατοχωροφυλακή παρακολουθεί αυτή την κινητικότητα των προσφύγων και μεταναστών χωρίς να παρεμβαίνει ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το πλήθος στήνει πρόχειρους καταυλισμούς εντός στρατιωτικών περιοχών ή απαγορευμένων ζωνών!

«Μέχρι πρόσφατα μας οδηγούσαν στο αυτόφωρο αν πηγαίναμε έναν πρόσφυγα ή μετανάστη κοντά στα σύνορα. Η αστυνομία μας είχε επιβάλλει το δικαίωμα να τους ρωτάμε αν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Τώρα όμως τα ταξί είναι γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες και τους αφήνουν ακριβώς δίπλα στον Έβρο» μας λέει ο  ταξιτζής μας.

Πάντως εκτιμήσεις αναφέρουν πως τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην περιοχή της Αδριανούπολης. Ενώ κάποιοι αντιλαμβάνονται και αποχωρούν από την άλλη όμως  έρχονται από την τουρκική ενδοχώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι με την ελπίδα πως κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα./ibna