Ελλάδα: Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλληλεγγύη και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα: Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλληλεγγύη και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών για τις εξελίξεις στο προσφυγικό υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για έλλειψη πρωτοβουλιών την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας στον Έβρο και στα νησιά είναι έκρυθμη.

«Η επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στα σύνορα είναι ανούσια χωρίς αυστηρή πίεση στον Ερντογάν, που αθετεί τη συμφωνία με την ΕΕ. Χρειάζεται δίκαιος επιμερισμός σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε η Ελλάδα να μη γίνεται αποθήκη ψυχών», δήλωσε ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη και της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης.

Παράλληλα, σκληρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ιδίως όσον αφορά την απόφαση για “πάγωμα” εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Όπως τόνισε με δήλωση του ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Βίτσας, τα πέντε μέτρα που πήρε το ΚΥΣΕΑ αποτελούν μέρος μια κακής και επικίνδυνης πολιτικής.

“Η αναστολή της εξέτασης και απόδοσης ασύλου είναι αναποτελεσματική και συγχρόνως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πουθενά και σε καμία συνθήκη δεν προβλέπεται αναστολή της κατάθεσης αίτησης καθώς επίσης και της εξέτασης ασύλου”, τόνισε.

Όχι του ΣΥΡΙΖΑ στα βίαια pushbacks

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει και η εφαρμογή pushbacks σε Έβρο και Αιγαίο. “Η ακύρωση των εκβιασμών Erdogan, απαιτεί πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και όχι μόνο λόγια! Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να βάλει αμέσως φρένο σε ακρότητες που βλάπτουν την πατρίδα μας”, δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες αλλά και βίντεο που διακινήθηκε από την Τουρκική πλευρά όπου εμφανίζεται σκάφος του λιμενικού να διεμβολίσει βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες ενώ φαίνεται να υπάρχουν πυροβολισμοί στην θάλασσα.  “Οι πρακτικές αυτές είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει αν τηρούνται οι κανόνες έρευνας, διάσωσης και ασφάλειας ή αν έχουμε επιστρέψει στις σκοτεινές εποχές των παράνομων επαναπροωθήσεων”, δήλωσε ο πρώην υπουργός ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός.

Άμεση αποσυμφόρηση, αλληλεγγύη, σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού, με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων υπό την αίρεση η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του αυταρχισμού και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κεντρικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών στην ενδοχώρα, αλληλεγγύη και δίκαιος επιμερισμός με μεταφορές από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και από την Τουρκία στην Ε.Ε. και η απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε επαφές στο διεθνές επίπεδο για την ενεργοποίηση προοδευτικών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο,  απέναντι στην λογική του Visegrad και του ρατσισμού, όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραχωρήσει συνέντευξη απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Κοινή δήλωση συμπροέδρων της ευρωομάδας της Αριστεράς

Την ίδια ώρα, με κοινή τους δήλωση, οι συμπρόεδροι της ευρωομάδας της Αριστεράς -GUE-NGL-, Martin Schirdewan και Manon Aubry αναφέρουν ότι «όπως και το 2015-2016, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού». Όπως επισημαίνουν, η κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών “δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη”.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν την ανάγκη “να τεθεί σε εφαρμογή μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη”, ενώ δεν παραλείπουν να ταχθούν υπέρ της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και αντικατάστασης του προβληματικού συστήματος ασύλου του ‘’Δουβλίνο’’.

Τέλος,  η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει ζητήσει η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα να συζητηθεί στην προσεχή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με ψήφισμα που θα καταδικάζει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου προέδρου, Erdogan, ενώ στηρίζει και το αίτημα για έκτακτη σύνοδο Κορυφής  προκειμένου «η ΕΕ και τα κράτη μέλη να βρουν λύσεις βασισμένες στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»./ibna