Κύπρος: Σε εγρήγορση και επιφυλακή η Δημοκρατία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, είπε ο ΥΠ.ΕΣ

Κύπρος: Σε εγρήγορση και επιφυλακή η Δημοκρατία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, είπε ο ΥΠ.ΕΣ

Είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία και να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές με τον τρόπο που η ευρωπαϊκή Συνθήκη καθορίζει είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, ο Νίκος Νουρής είπε ότι «μόλις ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντικείμενο τα επικείμενα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών και των Εσωτερικών της ΕΕ στα οποία αναμένεται να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Ελλάδα και το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχει γίνει μια ανασκόπηση και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο όσον αφορά τις τοποθετήσεις που οι Υπουργοί οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Συμβούλια αυτά θα πρέπει να προβούν όσο και στο γεγονός ότι τροχοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο με σκοπό και στόχο την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και την επίσπευση διαδικασιών επιστροφών ώστε η χώρα μας να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε όσα μπορούμε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Σήμερα οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια σωστή πολιτική και είναι για αυτό το λόγο που εκπονείται μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική που θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσθετες λεπτομέρειες και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα».

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνει αυτή η στρατηγική, είπε ότι «είναι ήδη σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη διαδικασία ενίσχυσης των υποδομών που η Δημοκρατία διαθέτει στον χώρο του Πουρνάρα και της Κοφίνου. Έχω δώσει οδηγίες και έχουν ενισχυθεί οι χώροι υποδοχής αριθμητικά και εξετάζουμε επίσης και το γεγονός των αυξημένων ροών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δημιουργούν αυτή την εγρήγορση και είμαστε σε επιφυλακή με την έννοια ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία και να διαχειριστούμε αυτούς τους αιτητές με τον τρόπο που η ευρωπαϊκή Συνθήκη καθορίζει».

Ερωτηθείς είπε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στον οποίον, πέραν από τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες που η Ελλάδα καταβάλλει, έγινε και συντονισμός των δράσεων των δύο Κυβερνήσεων που θα εκδηλωθούν και στα Συμβούλια των Υπουργών στην ΕΕ και ως εκ τούτου οι θέσεις μας θα κατατεθούν».

Κληθείς να πει αν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχος του δεν ήταν τελικά ικανοποιητικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η κατάσταση του μεταναστευτικού είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση επομένως επιβάλλεται να υπάρχει και ευελιξία από πλευράς της Δημοκρατίας και εγρήγορση στη διαχείριση και αντιμετώπιση. Κάθε μέρα, ανάλογα με το πρόβλημα και τον τρόπο που μετεξελίσσεται η διαχείριση του μεταναστευτικού, θα πρέπει η Δημοκρατία να ανταποκρίνεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι με αυτό τον τρόπο ακριβώς πολιτευόμαστε και τροχοδρομούμε διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στον βαθμό των δικών μας δυνατοτήτων το πρόβλημα που μας εμφανίζεται.

Όμως ένα τεράστιο πρόβλημα που θέλουμε να αναδείξουμε και να εγείρουμε μέσα στα θέματα γενικότερης πολιτικής που η ίδια η ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει είναι τη συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου στην οποία η ΕΕ θα αναλάβει ρόλο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, στις οποίες πρέπει να επιστρέφονται οι μετανάστες. Αυτό είναι κάτι που από μόνη της η Κύπρος είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει. Είναι για αυτό τον λόγο που είναι μια δική μας διεκδίκηση και που ευτυχώς είναι διεκδίκηση και των χωρών πρώτης γραμμής, ώστε να μπορέσουμε ως ΕΕ πλέον, να διαπραγματευτούμε με τις διάφορες τρίτες χώρες την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «έχω προσκαλέσει στην Κύπρο και έχει αποδεχθεί την πρόσκληση η αρμόδια Επίτροπος κα Γιόχανσον όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Σχοινάς για να συζητήσουμε και να δουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα και πώς εξελίσσεται στην Κύπρο.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας αλλά εις βάρος μας και επιβάλλεται να κινηθούμε τάχιστα και σας βεβαιώνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε καθημερινά».

Ερωτηθείς αν η Δημοκρατία έχει δικαίωμα να σταματήσει μετανάστες από το να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Νουρής είπε ότι «στα νόμιμα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαίως και έχει το δικαίωμα να αποτρέψει την εισδοχή, αλλά θα πρέπει να τ γνώστες, και είμαστε γνώστες του γεγονότος ότι υπάρχουν τα διεθνή Σώματα και η νομοθεσία που δίδει και συγκεκριμένα δικαιώματα και στους μετανάστες. Δεν έχουμε καμιά διάθεση ούτε να παρατυπήσουμε ούτε να παρανομήσουμε. Αυτό που θέλουμε να γίνει από όλους αντιληπτό είναι ένα και μόνο. Το γεγονός ότι η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία των 850 χιλιάδων ατόμων έχει συγκεκριμένες αντοχές και μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών. Σήμερα έχουμε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς και θέλουμε και μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχθούμε.

Εκείνο που πρέπει να κατανοήσει η ΕΕ πρώτιστα, αλλά και η διεθνής κοινότητα είναι ότι ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός πολύ απλά διότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες μας, διότι δεν έχουμε τις υποδομές να υποδεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους και είναι αυτούς που θέλουμε να επιστρέψουμε.

Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανέναν ο οποίος θα επιστρέψει σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Θέλουμε να επιστρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους που προέρχονται από τις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες και προς τις οποίες απλά μετακινούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση καλύτερου μέλλοντος. Θα ήταν καλοδεχούμενοι αν η Δημοκρατία είχε αυτή τη δυνατότητα. Έχουμε περάσει προ πολλού αυτή τη γραμμή και θυμίζω χαρακτηριστικά ότι, ενώ οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν μεν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών ο οποίος όμως ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 1% του πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει φτάσει το 3,8%».

Ερωτηθείς είπε ότι «η εικόνα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας λέει ότι έχουμε 12 χιλιάδες άτομα στα οποία ήδη έχει προσφερθεί διεθνής προστασία, έχουμε 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση και έχουμε 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Ολοι αυτοί συμποσούνται σε αριθμό κοντά στις 32 χιλιάδων και όλοι αυτοί μαζί φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς τι θα γίνει για να καλυφθούν τα «κενά» στην πράσινη γραμμή, είπε ότι «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Είναι όμως ένα θέμα που χειρίζεται και το Υπουργείο Άμυνας και λόγω της λεπτότητας του συγκεκριμένου θέματος δεν θέλω να προβώ σε άλλο σχόλιο».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για σκάφος που προσεγγίζει τώρα την Κύπρο και μεταφέρει μετανάστες, αλλά και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρχαν αφίξεις μεταναστών τις τελευταίες μέρες, ο κ. Νουρής είπε ότι «το τριήμερο που πέρασε είχαμε αφίξεις που συμποσούνται αριθμητικά σε 223 άτομα. 153 σήμερα και 70 πριν από το Σάββατο και υπάρχει πρόσθετη πληροφόρηση ότι ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί στην περιοχή Αμμοχώστου και παρακολουθείται από τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να δούμε πού θα καταλήξει»./ibna