Ελλάδα: Η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ελλάδα: Η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1 στην Ορεστιάδα όπου στην περιοχή των Καστανιών υπήρξε η μεγάλη πίεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις προηγούμενες μέρες. Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για την κατάσταση στην περιοχή και τις δράσεις της Ελλάδας.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στις 15:30, ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Michel, κα. von der Leyen και κ. Sassoli, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιόδευσε στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στο στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων, συνομίλησε με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς τόνισε: «Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολύ σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός./ibna

Photo: D. Papamitsos/PM-PR