Συναντήθηκαν Vucic-Thaci στις ΗΠΑ

Συναντήθηκαν Vucic-Thaci στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε χθες το βράδυ ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε «ως συνήθως» προσθέτοντας ότι η Σερβία περιμένει την κατάργηση των δασμών «για να συζητήσουμε τα ουσιώδη πράγματα».

Στη συνάντηση εκτός από τον Σέρβο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον διάλογο Πρίστινα Βελιγραδίου Richard Grenell και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Trump, Robert O’Brien.

Επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες «όπως αύριο, μεθαύριο» θα υπάρξει νέα ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν έχει συμφωνήσει να τερματίσει την εκστρατεία ανάκλησης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι θα σταματήσει η προσπάθεια ανάκλησης των αναγνωρίσεων, αν το Κοσσυφοπέδιο σταματήσει να ζητάει αναγνώριση και δεν θέτει υποψηφιότητα για διεθνείς οργανισμούς. Προσθέτοντας ότι δεν το δέχτηκαν ποτέ αυτό, εννοώντας το Κοσσυφοπέδιο.

Από την πλευρά του ο Hashim Thaci ενημέρωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης που δέχτηκε από τον Richard Grenell.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου αφού ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την συνεχή στήριξη τους, πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει τα μέλη της Συνέλευσης στην Πρίστινα την Τετάρτη ή την Πέμπτη για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα σχετικά με την συνάντηση.

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο Free Europe o Thaci δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε “η αναγκαιότητα ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων του Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας” και “η πιθανότητα επίτευξης τελικής συμφωνίας”, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και εποικοδομητική».

Όσον αφορά την αναστολή του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινα, δήλωσε ότι υπάρχει καλή θέληση μεταξύ των δυο μερών για προχωρήσουν τα πράγματα. Ο Thaci πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα του διαλόγου θα πρέπει να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό, με μια τελική συμφωνία, η οποία δεν συνεπάγεται τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από την αμοιβαία αναγνώριση, υπό την παρούσα εδαφική ακεραιότητα».

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε και σίγουρα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Θάτσι στο  Free Europe, προσθέτοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΕ να διευκολύνει την παροχή μιας τελικής συμφωνίας. «Τώρα έχουμε μια προσφορά από την Ουάσιγκτον και πρέπει να προχωρήσουμε»./ibna