Τουρκία: Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Josep Borrell

Τουρκία: Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Josep Borrell

Για την Άγκυρα ταξιδεύει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας για να συζητήσει με την Τουρκική ηγεσία τις τελευταίες εξελίξεις στο Idlib αλλά και στα Τουρκο-Ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα, στις 3-4 Μαρτίου 2020. Αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ. Τον Josep Borrell θα συνοδεύει  ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarcic

Καθώς η ηγεσία της ΕΕ, βρίσκεται στον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να ενημερωθεί για την κατάσταση, ο Borrell μεταβαίνει στη Άγκυρα για διαβουλεύσεις ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ενημέρωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση Μητσοτάκη, Erdogan, Borissov, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δέχτηκε την συμμετοχή του στην τριμερή λόγω των πληροφοριών που είχε για το θάνατο δυο προσφύγων στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας από τις ελληνικές αρχές.

Στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας Τουρκίας θα βρεθούν σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli./ibna