Διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ για το χειρισμό των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών

Διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ για το χειρισμό των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών

Επίθεση έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το χειρισμό της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, εν μέσω της αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων, καθώς χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό που ο Μητσοτάκης ονόμασε “ασύμμετρη απειλή” είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει λανθασμένα παρουσιάσει ως «πόλεμο» τις πρόσφατες εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα κατηγορείται από την αντιπολίτευση για την τροφοδότηση του εθνικισμού και την ενθάρρυνση οργισμένων αντιδράσεων για τις αφίξεις μεταναστών από τους κατοίκους κοντά στα χερσαία σύνορα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το κόμμα της αριστεράς δημοσίευσε ανακοίνωση τη Δευτέρα, στην οποία απαριθμούνται “10 λάθη της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό”, προτρέποντας τη ΝΔ να συζητήσει προτάσεις με την αντιπολίτευση και να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Πηγές από τη Νέα Δημοκρατία απέρριψαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας “παραμένει άφαντος σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα”.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης επισημαίνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να κλιμακώσει την κριτική του στον τρόπο αντιμετώπισης των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές, εν τω μεταξύ, τονίζουν ότι το θέμα έχει απήχηση στον πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρας να αναμένεται να καταγγείλει αυτό που θεωρεί ως ακροδεξιά και εθνικιστική κυβερνητική συμπεριφορά.

Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι σκοπεύει να επισημάνει τα τεκταινόμενα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, επικαλούμενο αριθμούς που δείχνουν πως χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2015 έως το 2019 και φιλοξενούνται σε συνωστισμένους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Χίος και η Λέσβος./ibna