Είναι έτοιμη η Β-Ε για τους μετανάστες; Όχι!

Είναι έτοιμη η Β-Ε για τους μετανάστες; Όχι!

Σχολιάζοντας τις αναφορές των ΜΜΕ πως, λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου παράνομων μεταναστών από τη Δημοκρατία της Τουρκίας στην ΕΕ, η Β-Ε αναμένεται να δεχτεί έως και 10.000 μετανάστες, ο υπουργός ασφαλείας της Β-Ε Fahrudin Radončić απάντησε ότι ο κόσμος και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τους πολίτες της και τις εγκαταστάσεις της για την ασφάλεια, την παροχή ανθρωπιστικής βοηθειας και τη διαμονή τους.

«Νωρίτερα, ενημέρωσα όλους τους πρεσβευτές της ΕΕ στη Β-Ε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε 5.000 παράνομους μετανάστες. Δεν ήθελα καν να συζητήσω για το νούμερο των 10.000 μεταναστών», ανέφερε ο Radončić στο Instagram.

Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Εθνών της Β-Ε Bakir Izetbegović, καθώς και τον Πρόεδρο της Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić, τους οποίους ενημέρωσε επί του θέματος.

«Ορισμένα καντόνια στη Β-Ε έχουν ήδη καταπονηθεί από το βάρος της διηπειρωτικής επανεγκατάστασης που επαφίεται στη χώρα. Για να μην αναφέρω ότι, από την πρώτη μεταναστευτική κρίση του 2015, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν έχει γίνει τίποτα συστηματικά ώστε να εμπεδωθούν διδάγματα, να εκσυγχρονιστούν οι νόμοι, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, να προσληφθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός συνοριοφυλάκων και να βοηθηθεί η Β-Ε να καταστεί πλήρως αυτόνομη στη διαχείριση της ασφάλειας και τις ανθρωπιστικής πλευράς του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Radončić.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να θυσιάσει τη Β-Ε και άλλες γειτονικές χώρες προκειμένου να δημιουργήσει ένα τεράστιο χώρο για μια διακριτική επιλογή μεταναστών.

«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιοιοι κοιμούνται επί των υπουργικών εντολών, η ΕΕ δεν πρέπει να θυσιάσει το κράτος μας και άλλες γειτονικές χώρες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει στη Β-Ε ένα τεράστιο χώρο για τη διακριτική επιλογή και τοποθέτηση μεταναστών τους οποίους έχουν ανάγκη ορισμένες χώρες της ΕΕ για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό τους, οι «κακής ποιότητας», οι άρρωστοι, αυτοί με αμαυρωμένο παρελθόν και ποινικό μητρώο, τους οποίους οι λαθρέμποροι τελικά θέλουν να αφήσουν εδώ», τόνισε ο υπουργός ασφαλείας.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Β-Ε Peter Van der Auweraert δήλωσε στη Ν1 τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να δράσουν από κοινού ώστε να βρουν λύση στο θέμα της μετανάστευσης, το οποίο η περιοχή είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει τώρα, δεδομένου ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της επιτρέποντας στους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Πιστεύει ότι η Β-Ε μπορεί να αναμένει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα προς τον τελικό προορισμό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Εξαρτάται από τον αριθμό εκείνων που θα καταφέρουν να φτάσουν στην Κροατία. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Κροατία ενισχύει τον έλεγχο των συνόρων της, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των μεταναστών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μπορεί να αυξηθεί. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να παραμένουν καθημερινά πάνω από 10.000 μετανάστες. Η λύση δεν μπορεί να προέλθει από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την ασφάλεια και την ανθρωπιστική πλευρά της μεταναστευτικής κρίσης, ο Van der Auweraert δήλωσε ότι αυτές ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες.

“Εάν επιθυμείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τότε πρέπει να διασφαλιστούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες για τους μετανάστες. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιθυμείτε να ελέγξετε τους μετανάστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο ευκολότερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι να τους τοποθετήσετε σε κέντρα που διαχειρίζεται το κράτος αντί να τους αφήσετε να κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια», υποστήριξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σρπσκα Željka Cvijanović πιστεύει ότι η Β-Ε είναι πιθανό να βιώσει μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, και ότι ήταν κρίσιμο οι χώρες της περιοχής να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα μέσω στενότερης συνεργασίας.

«Δυστυχώς, η συμφωνία που σύναψε η ΕΕ με την Τουρκία απέτυχε για διάφορους λόγους. Μπορούμε να λυπόμαστε γι’ αυτό, αλλά το πρόβλημα παραμένει κατά πόσο η περιοχή αυτή θα μετατραπεί σε νοσοκομείο για μετανάστες. Η Ευρώπη έχει κλείσει μερικά σύνορα ενώ κάποια άλλα, μέσω των οποίων έχουν διέλθει οι μετανάστες, τα διατηρεί ανοικτά και αυτό είναι πρόβλημα. Έχουμε δει αντιδράσεις από την Ελλάδα και θα ανακύψουν πολλά ζητήματα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τους πολίτες της περιοχής ότι πρέπει να συνεργαστούμε στενά», ανέφερε ο Cvijanović σε δημοσιογράφους στη Banja Luka.

Πιστεύει ότι η Β-Ε εξακολουθεί να μην έχει επίγνωση του πραγματικού κινδύνου μιας μεταναστευτικής κρίσης και του τι σημαίνει για τους πολίτες της, καθώς και για την Ευρώπη.

Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό σημειώνει ότι «προστατεύοντας τα σύνορα της, η Ελλάδα προστατεύει επίσης τα σύνορα των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Προστατεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας προστατεύετε παράλληλα όχι μόνο τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα σύνορα της περιοχής των Βαλκανίων. Η παράνομη μετανάστευση συνεπάγεται πληθώρα ανθρωπιστικών προκλήσεων και προκλήσεων σε ζητήματα ασφάλειας, και οι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο είναι μέσα από κοινές, αποφασιστικές ενέργειες», σημειώνει ο Dodik.

Το μέλος της Προεδρίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Προκόπιο Παυλόπουλο για την προσπάθειά τους για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

“Ο Ελληνικός και ο Σερβικός λαός μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό από το παρελθόν, ο οποίος αναδύεται στις πιο δύσκολες στιγμές μέσω της αμοιβαίας κατανόησης, σεβασμού και αλληλεγγύης», τόνισε. /ibna