Το Μαυροβούνιο εν αναμονή κρουσμάτων κορωνοϊού

Το Μαυροβούνιο εν αναμονή κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Μαυροβουνίου να προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό θεωρείται επί του παρόντος υψηλός σε σύγκριση με τα προηγούμενα επίπεδα, τα οποία ήταν μέτρια – δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Kenan Hrapović στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για τις Μεταδιδόμενες Ασθένειες, παραπέμποντας στην αξιολόγηση κινδύνου που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται η εκτίμηση κινδύνου.

«Η ευρεία εξάπλωση του ιού στην Ιταλία, με την οποία το Μαυροβούνιο διατηρεί πολιτιστικές και συγκοινωνιακές σχέσεις, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός των πληγεισών επαρχιών και περιοχών συνεπάγεται μεγαλύτερες πιθανότητες πως η μόλυνση στην Ιταλία θα συνεχίσει να επεκτείνεται παρά τα εντατικά μέτρα πρόληψης και έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των χωρών και περιφερειών στην Ευρώπη που αναφέρουν αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην κοντινή περιοχή – και αναφέρομαι κυρίως στην Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία – έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των χωρών και περιφερειών ανά τον κόσμο με περιστατικά κορωνοϊού που μεταδόθηκαν από την Ιταλία, όπως η Σουηδία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Νιγηρία κλπ., έχει επίσης αυξηθεί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η πιθανότητα διασποράς. Είναι γνωστό ότι μόλις μεταδοθεί ένας ιός από την πληγείσα περιοχή, αρχίζει να εξαπλώνεται πολύ εύκολα και γρήγορα στον τοπικό πληθυσμό. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα τμήμα ύποπτων περιπτώσεων με ήπια συμπτώματα για τα οποία δεν ζητείται ιατρική φροντίδα, σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών μολυσματικών περιστατικών. Η αύξηση τους, καθώς και ο αριθμός των χωρών εκτός από την Κίνα που αναφέρουν περιπτώσεις προσβολής από το νέο κορωναϊό, αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης για τον πληθυσμό του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Hrapović.

Ο Υπουργός υπογράμμισε και πάλι ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για μια έγκαιρη αντίδραση απέναντι στην παγκόσμια επιδημία.

Ο Senad Begić, διδάκτωρ, επιδημιολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως 566 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Ιταλία τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τοπική μετάδοση είχε ενταθεί και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος ο ιός να εξαπλωθεί έξω από την Ιταλία σε γειτονικές χώρες είναι υψηλός.

«Εκτός αυτού, υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου ο ιός μεταδόθηκε σε ορισμένες απομακρυσμένες χώρες της Αφρικής, κυρίως τη Νιγηρία, την Αίγυπτο και την Αλγερία, που συνδέονται άμεσα με την Ιταλία. Σήμερα στην Ευρώπη, 30 χώρες αναφέρουν νέες περιπτώσεις κορωνοϊού και σύντομα αναμένεται το πρώτο κρούσμα στο Μαυροβούνιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι απροσδόκητη, καθώς είναι κάτι για το οποίο προετοιμαζόμαστε εδώ και εβδομάδες και συνεπώς όλα τα σχέδια δράσης για αυτή την κατάσταση έχουν καταρτιστεί και έχουν δοκιμαστεί, και είναι σχεδόν απολύτως αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο Begić .

Ο κ. Begić είπε επίσης ότι στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων έχει καταγραφεί επί του παρόντος στη Γερμανία, μπροστά από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της ΕΕ. /ibna