Ο Erdogan αρνήθηκε συνάντηση με Μητσοτάκη-Borissov κάνοντας αναφορά για 2 νεκρούς μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Erdogan αρνήθηκε συνάντηση με Μητσοτάκη-Borissov κάνοντας αναφορά για 2 νεκρούς μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, την οποία ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov προσπάθησε να διαπραγματευτεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Βουλγαρική τηλεόραση και το δημοσιογράφο Alexander Markov.

Αυτό έγινε σαφές στην κοινή συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Erdogan Borissov στο Προεδρικό Συγκρότημα στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Erdogan συμφώνησε αρχικά, αλλά κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέκυψαν πληροφορίες ότι οι ελληνικές συνοριακές αρχές είχαν σκοτώσει δύο πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα.

Στη δήλωσή του, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα φροντίζει πλέον για τους μετανάστες λόγω της αδυναμίας της ΕΕ να συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας του 2016. Ο Erdogan δήλωσε ότι δεν πρόκειται πλέον για χρήματα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ελπίζει να συναντηθεί με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την Τουρκία.

Η προτεραιότητα των σημερινών συνομιλιών ήταν η κατάσταση στη Συρία, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Συζητήσαμε τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για τον τερματισμό της επιθετικότητας στο Idlib. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια εκ μέρους μου στις οικογένειες όσων έχουν σκοτωθεί. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Borissov για την αλληλεγγύη του.» τόνισε ο Erdogan.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Idlib και βρίσκονται σήμερα κοντά στα σύνορά μας, παραμένοντας εκεί. Συζητήσαμε επίσης την ανευθυνότητα ορισμένων κρατών μελών για το θέμα αυτό. Δυστυχώς, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν το βάρος που έχει αναλάβει η Τουρκία με πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πριν από λίγο καιρό είχα πει ότι αν δεν πραγματοποιηθεί δίκαιη κατανομή των βαρών με τους πρόσφυγες, θα ανοίξω τα σύνορα.»

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα πάντα από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος για να συνεχίσει «Δυστυχώς, η προσδοκία μας ότι αυτή η επιβάρυνση θα μοιράζονταν δεν βρήκε καμία απάντηση. Η ΕΕ, με τη σειρά της, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της από τη δήλωση της 18ης Μαρτίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει σήμερα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ακόμα και σήμερα, μερικές από τις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ επικρίνουν στάση της Τουρκίας προς τους πρόσφυγες στα σύνορα.»

«Πού είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών; Εμείς μόνο θα φέρουμε αυτό το βάρος;» αναρωτήθηκε ο Erdogan.

«Έχουμε ήδη δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, υποσχεθήκατε ότι θα διαθέσετε 6 δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο και ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν σε μας, αλλά σε ΜΚΟ. Και διατέθηκαν αυτά τα κεφάλαια; Όχι.» συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Τώρα μιλάμε μαζί τους και λέω, θα διαθέσουν 1 δισ. ευρώ- ποιον κοροϊδεύετε;

Η Τουρκία εξακολουθεί να παρέχει διεθνή βοήθεια σε εκείνους που την ζητούν. Όπως η Ελλάδα, έτσι όλες οι χώρες πρέπει να ερευνήσουν τα βήματα των προσφύγων χωρίς να εξετάσουν την εθνική τους προέλευση».

Τέλος ο Recep Tayyip Erdogan σημείωσε: «Σήμερα, δύο πρόσφυγες σκοτώθηκαν από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και ένας σοβαρά τραυματίστηκε. Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Boyko Borissov και την αντιπροσωπεία του για την αλληλεγγύη τους και να τους συγχαρώ για την αυριανή γιορτή.

Η κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα είναι αποτέλεσμα όσων δεν έχουν γίνει. Η ΕΕ κι εδώ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της» κατάληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός καθώς πήρε τον λόγο ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τα συγχαρητήρια του στον βουλγαρικό λαό για την αυριανή εθνική εορτή της Βουλγαρίας. Ενώ για άλλη μια φορά, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του καθώς και αυτά της αντιπροσωπείας του.

Όσον αφορά την συνάντηση για το Συριακό την Πέμπτη στη Μόσχα ο Boyko Borissov είπε ότι «Χαιρετίζω την επιθυμία της Τουρκίας που μαζί με τη Ρωσία, στη Μόσχα την Πέμπτη, για να βρεθεί μια ειρηνική λύση κι αυτή τη θανατηφόρα σύγκρουση στη Συρία να βρεί μια διπλωματική λύση. Εκτός από τα θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από την περιοχή, κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω παρουσία σας γι αυτό, ότι η τουρκική πλευρά, έναντι των θεσμικών οργάνων σας, συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία της ΕΕ για τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα κι αυτό επιτρέπει στους Βούλγαρους πολίτες να κοιμούνται ειρηνικά». Επομένως επαναβεβαίωσα αυτή τη δέσμευση, τόνισε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας είπε «Έχω καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πραγματοποιήσω μια τριμερή συνάντηση στη Σόφια, σε μια ευρύτερη μορφή. Ίσως θα είχαμε πετύχει, γιατί πάντα βασίζομαι στη σοφία των συναδέλφων μου, αλλά στον Πρόεδρο σας τότε ακριβώς ήρθε η πληροφορία για μετανάστες που σκοτώθηκαν».

«Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή, αλλά η απροθυμία του να καθίσει σε ένα τραπέζι με τον συνάδελφό του Μητσοτάκη πάγωσε την επιθυμία μου να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση» σημείωσε ο Borissov.

Για να συνεχίσει ότι «η πρόσκληση μου ισχύει. Είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τους εταίρους μας, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια συνάντηση, αλλά ίσως δεν είναι όλοι ώριμοι ή δεν βλέπουν όλοι τον τεράστιο ανθρωπιστικό κίνδυνο που έρχεται».

«Δεν είμαι ούτε ο πλέον φοβισμένος ούτε ο πιο δειλός, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μόνο με διάλογο, ειρήνη και διπλωματία θα βρούμε λύσεις – και κάτι πολύ σημαντικό – διατηρώντας τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, ψηφίσαμε αυτά τα χρήματα για την Τουρκία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δόθηκαν» αναρωτήθηκε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

«Η κατανομή των βαρών αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. Και σ ​​’αυτή τη συνάντηση στη Σόφια, που ελπίζω να την κάνω μια μέρα όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Erdogan για την αποδοχή της πρόσκλησης, αλλά αυτός κατάλαβε ότι δεν μπορώ να την υλοποιήσω χωρίς τον Έλληνα συνάδελφό μου. Ο Θεός, και εμάς και εσάς μας έχει διευθετήσει έτσι ώστε Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, να είμαστε σε μια περιοχή» συνέχισε ο Borissov.

Για να καταλήξει στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Θα εργαστώ πολύ για την καλή γειτονία και την κατανόηση. Θα εργαστώ σκληρά για να σώσω εκείνες τις γυναίκες και τα παιδιά που στέκονται στα σύνορα. Και ελπίζω ότι εκείνοι που βρίσκονται μακριά από αυτή την περιοχή, όταν μιλάνε, να κοιτάξουνε, πρώτα απ ‘όλα, αν έχουμε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις μας./ibna