Βουλγαρία: Δείπνο εργασίας Borissov Erdogan τη Δευτέρα στην Άγκυρα

Βουλγαρία: Δείπνο εργασίας Borissov Erdogan τη Δευτέρα στην Άγκυρα

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στην Άγκυρα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τους θα βρεθούν η κατάσταση στη Συρία καθώς και η κατάσταση με τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν δράσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία και θα περιορίσουν την πίεση των μεταναστών στην περιοχή. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των σχέσεων Βουλγαρίας-Τουρκίας, με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.

Η συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ του Πρωθυπουργού Boyko Borissov και του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan αποτελεί την επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που εκτός από γείτονες , είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και περιφερειακοί εταίροι, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Για τη Βουλγαρία, η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ για την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων όπως η μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ενεργειακή ασφάλεια, οι υποδομές, το εμπόριο και η οικονομία.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και την κατάσταση με τους μετανάστες. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι μόνο μέσω κοινών προσπαθειών και διπλωματίας μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ειρήνη και ευημερία για την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Boyko Borissov σημείωσε στην Καγκελάριο Merkel ότι η Τουρκία δεν πρέπει να μείνει μόνη της σε μια τέτοια κατάσταση και πρέπει επειγόντως να υποστηριχθεί. «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης», τόνισε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Boyko Borissov σημείωσε ότι η πίεση των μεταναστών δεν είναι επί του παρόντος σοβαρή στη Βουλγαρία και η κατάσταση στα σύνορά μας με την Τουρκία είναι ήρεμη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΚ είναι να παράσχει τη βεβαιότητα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ότι έχουν την πλήρη υποστήριξη του θεσμικού οργάνου. Η Επιτροπή ήταν έτοιμη να παράσχει πρόσθετη βοήθεια και στις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων και μέσω της Frontex για τις παραμεθόριες περιοχές.

Μόνο μέσω κοινών προσπαθειών και διπλωματίας μπορεί να επιλυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της μετανάστευσης, δήλωσε ο Boyko Borissov στην Ursula von der Layen./ibna