Ελλάδα: Έκτακτη σύγκλιση Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ελλάδα: Έκτακτη σύγκλιση Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Έκτακτη σύγκλιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 18:00 (τοπική ώρα) στο Μέγαρο Μαξίμου. Του Συμβουλίου θα προεδρεύσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων.  Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Idlib καθώς έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία σύμφωνα με τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Ο στρατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τις 01:30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από τον ελληνικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο Ελληνικό έδαφος. Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες  μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.

Στον ‘Εβρο ήδη βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής./ibna