Προσφυγικό: Η Ελλάδα σε πανικό – Η Βουλγαρία σε ηρεμία

Προσφυγικό: Η Ελλάδα σε πανικό – Η Βουλγαρία σε ηρεμία

Η απόφαση της Τουρκίας να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες στην πορεία τους για τα ελληνοτουρκικά και βουλγαροτουρκικά σύνορα, προκάλεσε την αντίδραση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των ροών.

Στρατιωτικές μονάδες, συνοριοφύλακες και αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στα σύνορα των δυο χωρών για να τα προστατεύσουν από μια ανεξέλεγκτη εισβολή των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Αν και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν σχεδόν παρόμοιες και έχοντας μια αποτρεπτική λογική, η πολιτική διαχείριση είναι τελείως διαφορετική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός λειτουργώντας για άλλη μια φορά με επικοινωνιακούς όρους κι όχι πολιτικούς, κατάφερε περισσότερο να προκαλέσει παρά να αποτρέψει τις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα.

Στις 26 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την Ανώτατη Σύνοδο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επί λέξη:  «Θέλω από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές —-τους οποίους πληρώνετε αδρά- δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής.»

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, όταν για τους περισσότερους πρωταρχικός στόχος είναι να σωθούν από τους πολέμους, την καταστροφή και το θάνατο από τις πατρίδες τους; Αν αυτό δεν είναι πρόσκληση τι μπορεί να είναι;

Σαν να μην έφτανε η ατυχής αυτή δήλωση, στην επόμενη φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει φόβος και πανικός στην ελληνική κυβέρνηση. Με tweet του στ’ αγγλικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενημερώνει, για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα, ότι «δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα {…} Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση». Σαφέστατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και επικαλείται την ενημέρωση της ΕΕ, ως αποτρεπτική κίνηση.

Τέλος στην ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όπου στην οργανωμένη, μαζική και παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της Ελλάδας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα άντεξε προστατεύοντας τα σύνορα μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι»

Δηλαδή σ’ έναν χώρο διάβασης, ελεγχόμενο απόλυτα, λόγω του μικρού εύρους,  από τις δυνάμεις ασφαλείας και του στρατού, το θεωρεί επιτυχία, ενώ χαρακτηρίζει μάχη την επιχείρηση απώθησης. Μια μάχη μεταξύ ενόπλων και αμάχων, που βρήκε «νικητές» τους ενόπλους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όλες οι κινήσεις που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφορούσαν την ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει σε επαφή, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, με την Τουρκική Κυβέρνηση. Δηλαδή δεν αγγίζει καν την αιτία του προβλήματος και επαφίεται στις διαθέσεις και τις λύσεις της ΕΕ, που αποδεδειγμένα δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει μέχρι στιγμής.

Στον αντίποδα ο Boyko Borissov, χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια, θωράκισε τα βουλγαροτουρκικά σύνορα του, που έχουν σχεδόν το ίδιο μήκος με τα ελληνοτουρκικά. Πέρα από αυτό, τα βουλγαροτουρκικά σύνορα δεν έχουν την προστασία ενός ποταμού όπως ο Έβρος που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία και αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο για διέλευση και άρα πιο εύκολα προσπελάσιμα από πρόσφυγες και μετανάστες.

Όμως ο Boyko Borissov, έκανε κάτι διαφορετικό από το ότι ο Έλληνας ομόλογος του, πέρα από την ΕΕ που απευθύνθηκε έχει ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, καθώς έχει συνομιλήσει μαζί του ενώ αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα.

Πέρα από τις επαφές και την κινητοποίηση της φύλαξης των συνόρων, ο Boyko Borissov, δεν έβγαλε ανακοινώσεις επικοινωνιακές για την αποτροπή των προσφυγικών ροών, καθώς σήμερα από το Plovdiv δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει με βία εναντίων γυναικών και παιδιών.

Παράλληλα πρότεινε να βοηθηθεί η Τουρκία και οικονομικά για να αντιμετωπίσει την κρίση έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι πρόσφυγες-μετανάστες να φύγουν από την Τουρκία. Τέλος, ο Boyko Borissov ενημέρωσε ότι προετοιμάζει μια μεγάλη συνάντηση στη Βουλγαρία για το συνολικό ζήτημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δυο Πρωθυπουργοί που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αντιμετωπίζουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Μέχρι στιγμής ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, που αντιμετωπίζει αρκετά πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την κρίση. Όμως ο αυτοδύναμος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για κάποιο λόγο αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση όπου υπάρχει και εμπειρία διαχείρισης από το παρελθόν. /ibna