Βουλγαρία: Η ΕΕ να αφήσει ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία είπε ο Borissov

Βουλγαρία: Η ΕΕ να αφήσει ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία είπε ο Borissov

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, ο Borissov ενημέρωσε την Πρόεδρο της Επιτροπής για τα θέματα που συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα μεταξύ του και του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός προέτρεψε την ΕΕ να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και να διεξαγάγει περισσότερο διάλογο επί θεμάτων των οποίων οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από κοινές προσπάθειες και μέσα από το διάλογο.

Ο Boyko Borissov δήλωσε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση στην Τουρκία του γείτονά μας, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης, που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι εκτιμά τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία τονίζοντας τη συνεργασία που έχει η Βουλγαρία με την Τουρκία σε σχέση με την προστασία των συνόρων, τα οποία αποτελούν επίσης εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων συνδέεται άμεσα με το γενικό επίπεδο ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Ο Borissov τόνισε ότι η προστασία των συνόρων είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Βουλγαρίας και η χώρα εκπληρώνει αυστηρά τις δεσμεύσεις της προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπογράμμισε τη συνεργασία με τους Τούρκους εταίρους, οι οποίοι επιβαρύνονται σοβαρά από τους μετανάστες.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και είναι καλό αυτή η χώρα, καθώς και ολόκληρη η περιοχή, να αισθανθούν την υποστήριξη της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Βουλγαρία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, η βασική ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης είναι καθοριστική./ibna