Ρουμανία: Εντός της ημέρας θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τη σύνθεση της κυβέρνησης ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός

Ρουμανία: Εντός της ημέρας θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τη σύνθεση της κυβέρνησης ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός, Florin Cîţu, δήλωσε ότι εντός της ημέρας, θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο η λίστα με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Μοναδική αλλαγή, σε σχέση με την κυβέρνησης Orban II, είναι η επιλογή του Lucian Heiuş στο ΥΠΟΙΚ όπως διευκρίνησε.

Ανέφερε επίσης, ότι αποφασίστηκε η δημιουργία μιας διαπραγματευτικής ομάδας, που θα έχει από την ερχόμενη Δευτέρα, επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με στόχο την επίτευξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο του PNL, τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους τέσσερις πρώτους τη τάξει αντιπροέδρους του κόμματος των Φιλελευθέρων.

«Από τη Δευτέρα, θα καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επαφές που αποσκοπούν στον σχηματισμό μιας πλειοψηφίας. Ελπίζω ότι το  PSD δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις και αυτή τη φορά. Ελπίζω να έχουμε το συντομότερο τις ακροάσεις των υπουργών και την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο (…) Δυσκολότερο είναι να πείσεις το PSD, όμως θα προσπαθήσουμε», δήλωσε ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός.

Ο Cîţu δήλωσε ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες αλλαγές στους τομείς Μεταφορών και Υγείας. «Στις Μεταφορές εμφανίστηκε το πρόβλημα στην CFR Marfă (κινητοποιήσεις εργαζομένων στον οργανισμό σιδηροδρόμων που εκτελεί εμπορευματικές μεταφορές) και στην Υγεία η κατάσταση λόγω κορωναϊού (…) Αυτό που περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμα είναι αυτό που κάναμε αυτές τις μέρες για να περιορίσουμε και να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία, καθώς και τα σχέδια για το μέλλον. Θα υπάρξει κυβερνητική Απόφαση την άλλη εβδομάδα, για τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων στο υπουργείο Υγείας, ιδίως για την Εντατική Θεραπεία, χρήματα που θα πάρουμε από τα Αποθεματικά”, διευκρίνισε ο Cîţu.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του  PNL, Ludovic Orban, υποστήριξε ότι οι Φιλελεύθεροι θα επιδιώξουν τον σχηματισμό μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα έχουν συνομιλίες με όλα τα κόμματα, τους πολιτικούς σχηματισμούς και μεμονωμένους βουλευτές./ibna