Βουλγαρία: Επικοινωνία Borissov Erdogan για το μεταναστευτικό

Βουλγαρία: Επικοινωνία Borissov Erdogan για το μεταναστευτικό

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και την κατάσταση με τους μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διευκρινίστηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Βουλγαρία. Ο Πρωθυπουργός Borissov και ο Πρόεδρος Erdogan συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση τη Δευτέρα.

Ο Boyko Borissov σημείωσε ότι η Βουλγαρία εκτιμά ιδιαίτερα την συμβολή της Τουρκίας στη μεταναστευτικό και κατανοοεί τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα εδώ και χρόνια. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση, ούτε η Τουρκία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα πρέπει να μείνει μόνη της και πρέπει να υποστηριχθεί. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Βουλγαρία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία και την ανάσχεση της ροής και της πίεσης των μεταναστών. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στη συριακή επαρχία Idlib. Ο Borissov τόνισε ότι η κρίση στη Συρία έχει μόνο μια  επιλογή την ειρηνική πολιτική λύση.

Ο Boyko Borissov χαρακτήρισε την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ως βασικό στοιχείο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια ενιαία θέση στο θέμα της μετανάστευσης. Ο Borissov δήλωσε ότι θα ενημερώσει την Πρόεδρο Ursula von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τους ηγέτες της ΕΕ για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Erdogan και θα καλέσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει ακόμη πιο σοβαρά τη διπλωματική κρίση./ibna