Ελλάδα: Αναζητείται λύση για το προσφυγικό μετά τον “πόλεμο” στα νησιά- Στην Σάμο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

Ελλάδα: Αναζητείται λύση για το προσφυγικό μετά τον “πόλεμο” στα νησιά- Στην Σάμο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες και η Ελλάδα να μπήκε στον “χορό” του κορωναϊού, όμως για την κυβέρνηση στην Αθήνα ο μεγάλος πονοκέφαλος δεν οφείλεται σε αυτό αλλά στην κατάσταση στα νησιά.

Στην κρίση των τελευταίων νησιών έρχονται να προστεθούν οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις στην Τουρκία και το “σήμα” που δόθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες πως τα σύνορα πως την Ευρώπη άνοιξαν. Πάνω από 400 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονται στον Έβρο στο τελωνείο στις Καστανιές στην Τουρκική πλευρά με την Ελλάδα να κλείνει τα σύνορα στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται από το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Σε επιφυλακή βρίσκονται και μονάδες του στρατού. Την ίδια στιγμή αυξανόμενες ροές σημειώνονται και στην Λέσβο.

Δύο μόλις ημέρες μετά το “φιάσκο” της αποστολής ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά που επέστρεψαν ατάκτως στην Αθήνα έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους κατοίκους και ακραία περιστατικά βίας εκ μέρους των ανδρών των ΜΑΤ, ο πρωθυπουργός αναζητεί την χρυσή τομή.

Μετά από την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αυτοδιοικητικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου- με τρανταχτή την απουσία του “γαλάζιου” περιφερειάρχη που βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον πρωθυπουργό- επιχειρήθηκε να υπάρξει μορατόριουμ.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε οι νέες “κλειστές” δομές να γίνουν αντικαθιστώντας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενός έως δύο μηνών, τις υφιστάμενες, ανοιχτές με πιλοτική εφαρμογή στην Σάμο. Δόθηκε επίσης ένα περιθώριο δυο εβδομάδων προκειμένου να προταθούν εναλλακτικές λύσεις για τις τοποθεσίες κατασκευής των κέντρων.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στόχος είναι να απομακρυνθούν σύντομα από τα νησιά έχουν ήδη λάβει άσυλο ή εκείνοι που παραμένουν στις δομές πάνω από 14 μήνες, που υπολογίζονται σε περίπου 3000 και στα τρία νησιά.  Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις επόμενες ημέρες με πρώτο σταθμό τη Σάμο.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική του αυταρχισμού και της βίας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να “βάλει πλάτη” για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών, με αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και νησιώτες, με δίκαιη κατανομή στην ενδοχώρα./ibna