Τουρκία: Την πλήρη στήριξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ στην Idlib εξέφρασε ο Stoltenberg

Τουρκία: Την πλήρη στήριξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ στην Idlib εξέφρασε ο Stoltenberg

Το ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή ύστερα από αίτημα της Τουρκίας μετά από της επίθεση αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Idlib, της Συρίας όπου σκοτώθηκαν 33 Τούρκους στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα το ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Τουρκίας ώστε να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσιγκτον για την κατάσταση στη Συρία. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης, κάθε Σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όταν, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτούς, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους.

«Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu χθες το βράδυ για την κατάσταση στη Συρία και ζήτησε αυτές τις διαβουλεύσεις» συνέχισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοί τους εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης χθες το βράδυ κοντά στην Idlib».

Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς της Συρίας και την υποστήριξη της Ρωσία στην επαρχία Idlib» ανέφερε ο Stoltenberg.

«Τους καλούμε να σταματήσουν την επίθεση τους. Να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση» συνέχισε ο ΓΓ.

«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να αποσυντεθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και να επιτραπεί η επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση για όσους παγιδεύτηκαν στο Idlib. Προτρέπουμε την άμεση επιστροφή στην εκεχειρία του 2018, τόνισε ο Jens Stoltenberg.

Όσο για την σημερινή συνάντηση αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, συνέχισε ο Stoltenberg είναι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πλήττεται περισσότερο από την τρομερή σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Τουρκία με μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την αεροπορική άμυνα της, η οποία βοηθά την Τουρκία από τις απειλητικές επιθέσεις με πυραύλους από τη Συρία».

Καταλήγοντας ο Jens Stoltenberg ευχαρίστησε την Τουρκία για την τακτική ενημέρωση των Συμμάχων σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ πολύ στενά»./ibna