Κοσσυφοπέδιο: Η Προεδρία του Κοινοβουλίου θα αποφασίσει αν θα συζητηθεί η πρόταση Kurti για την άρση των δασμών

Κοσσυφοπέδιο: Η Προεδρία του Κοινοβουλίου θα αποφασίσει αν θα συζητηθεί η πρόταση Kurti για την άρση των δασμών

Η προεδρία του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου θα αποφασίσει σήμερα μετά από αίτημα 41 βουλευτών της αντιπολίτευσης να συγκαλέσει έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο για να συζητήσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάργηση των δασμών στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν από τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, τον πρώην Πρωθυπουργό Ramush Haradinaj, του οποίου η κυβέρνηση, τον Νοέμβριο του 2018, αποφάσισε να επιβάλει 100% δασμούς στο Βελιγράδι και τη Β-Ε.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σύνοδος των προέδρων του κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 (τοπική ώρα), και αναμένεται ότι η κοινοβουλευτική συνεδρία θα προγραμματιστεί το αργότερο τη Δευτέρα.

Η αντιπολίτευση αντιτίθεται στην κατάργηση των δασμών μετά την χτεσινοβραδινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti για μερική και υπό όρους κατάργηση του μέτρου.  Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Richard Grenell αντέδρασε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τα εξαγγελθέντα ημίμετρα, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να γίνει πλήρης άρση των δασμών./ibna