Κοσσυφοπέδιο: Μερική άρση των δασμών στα σερβικά προϊόντα από τον Kurti

Κοσσυφοπέδιο: Μερική άρση των δασμών στα σερβικά προϊόντα από τον Kurti

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Θετική η ΕΕ, αρνητικές οι ΗΠΑ

Την άρση των δασμών που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Ramush Haradinaj τον Νοέμβριο του 2018, στις πρώτες ύλες από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου ο νέος Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, οι δασμοί θα αρθούν στις 15 Μαρτίου για 90 μέρες. Σ αυτή την περίοδο το Κοσσυφοπέδιο αν διαπιστώσει ότι η Σερβική Κυβέρνηση συνεχίζει την διπλωματική προσπάθεια άρσης της αναγνώρισης της χώρας στο εξωτερικό οι δασμοί θα επανέλθουν στις 15 Ιουνίου 2020.

«Καλούμε τη Σερβία να υποστηρίξει την παύση της εκστρατείας για την άρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Αναμένω από την κυβέρνηση της Σερβίας να ανταποκριθεί σ αυτό, σταματώντας την εκστρατεία και με την κατάργηση κι άλλων μη δασμολογικών φραγμών – είπε ο Kurti.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Kurti πρόσθεσε ότι εάν η Σερβία ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, τότε από την 1η Απριλίου, τα τέλη θα καταργηθούν πλήρως για περίοδο 90 ημερών.

«Ακούω προσεκτικά τις απαιτήσεις διεθνών παραγόντων, είμαι πολύ υπομονετικός και πολύ συνεργάσιμος, αλλά εν τέλη, είμαι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, καλούμαι να προστατεύσω τα συμφέροντα των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου. Η απεριόριστη πίστη μου συνδέεται με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και πάνω απ ‘όλα, απαντώ πάντα σε αυτούς σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα – είπε ο Kurti.

Ο Kurti ζήτησε και πάλι την απελευθέρωση των θεωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το Μάιο στο Ζάγκρεμπ.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Albin Kurti παραδώθηκε στη Σερβία με την απόφαση του να αναστείλει τους δασμούς φ επί των εισαγωγών πρώτων υλών από τη Β-Ε και την Σερβία.

«Απόψε ο απατεώνας Albin παραδόθηκε στη Σερβία. Αυτή είναι η αρχή της επιστροφής της Σερβίας και της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο – έγραψε ο Haradinaj στο Facebook.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος Kadri Veshelji δήλωσε ότι ο Kurti έχει άγνοια, είναι αδύναμος και απατεώνας.

Θετική η ΕΕ- έγινε ένα πρώτο βήμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti να άρει τους δασμούς για τις εισαγωγές πρώτων υλών από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως πρώτο βήμα προς τη συνολική άρση των δασμών στα σερβικά αγαθά.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Stano δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά χαιρετίζει την απόφαση ως ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση του περιφερειακού εμπορίου και να προσφέρει μια ευκαιρία για επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, διευκολυνόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Έχει περάσει πολύς καιρός. Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επανάληψη των συνομιλιών προς όφελος και των δύο », αναφέρει μια δήλωση στην οποία αναφέρει ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell είναι έτοιμος να διαδραματίσει τον ρόλο του διευκόλυνσης των συνομιλιών.

Grenell: Δεν υποστηρίζουμε τα ημίμετρα Kurti

«Δεν υποστηρίζουμε τα ημίμετρα του Πρωθυπουργού Kurti. Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: τα τιμολόγια πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Ο κ. Kurti κάνει ένα σοβαρό λάθος – και αυτό κατέστη σαφές στον Πρόεδρο Thaci στο Λευκό Οίκο σήμερα». Έγραψε στο twitter ο Αμερικανός Πρέσβης και διαμεσολαβητής για το διάλογο Βελιγραδίου Πρίστινα Richard Grenell./ibna