Τουρκία: Ομάδες προσφύγων-μεταναστών κατευθύνονται προς τα ελληνικά σύνορα

Τουρκία: Ομάδες προσφύγων-μεταναστών κατευθύνονται προς τα ελληνικά σύνορα

Σε διαρκεί επικοινωνία με ΕΕ και ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Demirören (DHA) την Παρασκευή, ομάδα προσφύγων-μεταναστών κατευθύνεται προς τα βορειοδυτικά σύνορα της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η Τουρκία δεν θα σταματάει πλέον τους πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να κατευθυνθούν από τη Συρία προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA περίπου 300 πρόσφυγες-μετανάστες αργά το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, κατευθύνονται προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην επαρχία Αδριανούπολης (Edirne). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναφορές στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται Σύριοι, Ιρακινοί και Ιρανοί.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα παρεμβαίνουν για να αποτρέψουν τη διέλευση οποιωνδήποτε μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Συρία και άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει εντολές να σταματήσουν τους ελέγχους.

Η Τουρκία διαμήνυσε στις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες ότι δεν μπορεί να χειριστεί άλλο το κύμα των μεταναστών, καθώς ήδη φιλοξενούνται πάνω από 3,7 εκατομμύρια στη χώρα, με τους Τούρκους αξιωματούχους να επικρίνουν τις χώρες αυτές για την αδιαφορία τους στις εκκλήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Αντίστοιχες σκηνές με ομάδες προσφύγων-μεταναστών να ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα έχουν καταγραφεί στα παράλια της Δυτικής Τουρκίας και συγκεκριμένα στο Dikili της Περγάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην Idlib, ενώ ήδη το ΝΑΤΟ εξέφρασε την στήριξη του στην Τουρκία ενώ αναμένεται να συγκληθούν τα όργανα της Ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Όλα ξεκίνησαν από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε τουρκικό στρατόπεδο από τις συριακές δυνάμεις στο Idlib, όπου έχασαν τη ζωή τους 33 τούρκοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Idlib είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ./ibna