Η Ελλάδα λαμβάνει προφυλάξεις κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού

Η Ελλάδα λαμβάνει προφυλάξεις κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού

Η κατάσταση υγείας τριών ασθενών με κορωναϊό (Covid-19) που υποβάλλονται σε αγωγή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παραμένει σε σταθερή.

Τα σχολεία των παιδιών των δύο ασθενών στις δύο πόλεις θα κλείσουν για 14 ημέρες ως προφύλαξη κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι έχει λάβει επίσης προληπτικά μέτρα κατά του κορωναϊού, καθώς ένας από τους ασθενείς είναι υπάλληλος του τραπεζικού ομίλου.

Η τράπεζα ζήτησε από το προσωπικό που εργάστηκε στον ίδιο όροφο με τον μολυσμένο υπάλληλο να εργάζεται από το σπίτι για τις επόμενες 14 ημέρες. Άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον τρίτο ασθενή επίσης παρακολουθούνται από τις αρχές, έτσι ώστε να μπορούν να τους παρέχονται συμβουλές υγείας.

Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση προέτρεψαν οποιονδήποτε με συμπτώματα κορωναϊού (πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) να απομονώνεται και να αποφεύγει τους πολυσύχναστους χώρους. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλίας συναντήθηκε με φαρμακευτικούς αντιπροσώπους για να βεβαιωθεί ότι η αγορά δεν αντιμετωπίζει έλλειψη φαρμάκων. Μέχρι στιγμής, οι υπάλληλοι προτείνουν ότι τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία να είναι επαρκώς εφοδιασμένα με φάρμακα, καθώς δεν προβλέπεται διακοπή εφοδιασμού.

Ο Κικιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι εκδηλώσεις των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα θα ακυρωθούν ως προληπτικό μέτρο. «Αποφασίσαμε να ακυρώσουμε όλες τις εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Ο υπουργός είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται οι άνθρωποι κοντά στους ασθενείς, ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα.

Επιπλέον, η Αθήνα σημείωσε ότι πρόκειται να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα για να αποτρέψει την εξάπλωση του Covid-19, εστιάζοντας στις νησιωτικές διαδρομές που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι είχε επικαλεσθεί μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να αυξήσουν την ασφάλεια των συνόρων αν η δημόσια υγεία ήταν σε κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (EOY), ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα από τον περασμένο Οκτώβριο αυξήθηκε στους 77, και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές από τη γρίπη την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά, 227 σοβαρές περιπτώσεις γρίπης έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα, από τις οποίες 206 έχουν υποβληθεί σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. /ibna