Brajović: Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι επίσης υπεύθυνα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών

Brajović: Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι επίσης υπεύθυνα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών

Πριν από την έναρξη της τακτικής εαρινής συνόδου, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου οργάνωσε συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο.

Μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, που κατέχουν θέσεις επικεφαλής μόνιμων αντιπροσωπειών σε διεθνείς οργανισμούς και περιφερειακές πρωτοβουλίες, συμμετείχαν επίσης στη συνεδρίαση.

Ξεκινώντας, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Ivan Brajović εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή του Μαυροβουνίου στο επίκεντρο της πολιτικής διεύρυνσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση με πιο αξιόπιστο και ξεκάθαρο τρόπο να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τα κοινοβούλια και τους βουλευτές, και επομένως για όλους τους πολίτες των χωρών μας.

Υπενθύμισε ότι τα μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνει το Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια διεθνών συναντήσεων είναι ενθαρρυντικά για να διατηρήσουν την ηγετική θέση της χώρας στη διαδικασία ένταξης. «Το Μαυροβούνιο, ως το πρώτο μελλοντικό κράτος μέλος της ΕΕ με μετρήσιμα αποτελέσματα και συνεκτική εξωτερική πολιτική με τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με μια εποικοδομητική πολιτική γειτονίας παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα αποτελέσει ισχυρό παράδειγμα για άλλους υποψηφίους ώστε να υιοθετήσουν ανάλογες πολιτικές και αξίες», δήλωσε ο Brajović.

Μιλώντας για το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, ο πρόεδρος Brajović δήλωσε ότι η έγκριση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της πίστης αποτελεί φυσική ακολουθία στην ολοκλήρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου. «Αυτός ο νόμος έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ για να ρυθμίσει αυτό το πεδίο ήδη από το 1977 με κατάλληλο τρόπο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της κοινωνίας του Μαυροβουνίου. Ήταν αναμενόμενη η δυσαρέσκεια από ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, συνοδευόμενη από την αδικαιολόγητη αντίσταση από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης και από μια θρησκευτική κοινότητα, αρχικά στην υιοθέτηση και στη συνέχεια στην εφαρμογή αυτού του νόμου», τόνισε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης.

Σημείωσε ότι «οι δομές διακυβέρνησης έχουν δείξει υψηλό βαθμό κατανόησης και ανοχής, ενώ ένας τεράστιος αριθμός πολιτών αντιτίθεται στα παρακρατικά και συχνά επιθετικά μηνύματα διαμαρτυρίας. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύουμε ότι σεβόμαστε το δικαίωμα έκφρασης μιας διαφορετικής άποψης, παρά την εμφανή ρητορική χειραγωγίας των εκκλησιαστικών συγκεντρώσεων. Στην κοινωνία των πολιτών οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αποτελούν μέρος των δημοκρατικών επιτευγμάτων, ενώ η πολυφωνία για την υποστήριξη των πολιτικών και το όραμα για την ανάπτυξη της κοινωνίας, καθώς επίσης και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατακτώνται στις κάλπες και όχι στους δρόμους».

Ο Brajović δήλωσε επίσης ότι εκτός από την Κυβερνητική πλειοψηφία τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης είναι επίσης υπεύθυνα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την εξεύρευση λύσεων σε ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας.

«Για μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, πρέπει επίσης να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης μέσω μιας ξεκάθαρης και εποικοδομητικής στάσης στο Κοινοβούλιο. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Αλλά για να επιτύχουμε διάλογο είναι απαραίτητο η άλλη πλευρά να διαθέτει αποκρυσταλλωμένες θέσεις και σαφή πολιτική», δήλωσε ο Πρόεδρος Brajović.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο Aivo Orav απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι κατά την προηγούμενη περίοδο επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα ότι η πολιτική διεύρυνσης εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνοντας ότι η νέα μεθοδολογία διεύρυνσης αποτελεί ευκαιρία για την περιοχή καθώς και κίνητρο για το Μαυροβούνιο.

Ευχαρίστησε το Μαυροβούνιο για το γεγονός πως υπήρξε σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαίνεσε τις προσπάθειές του σε διεθνές επίπεδο και για την ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρέσβης Orav τόνισε ότι ο διάλογος αποτελεί σημαντικό στοιχείο τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και σε ολόκληρη την περιοχή. «Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από το νόμο της θρησκευτικής ελευθερίας, και προτρέπει όλα τα κόμματα να εργαστούν προς την εξεύρεση μιας λύσης, προκειμένου να υποχωρήσουν οι υπάρχουσες εντάσεις», ανέφερε. /ibna