Η επίσκεψη Đukanović στη Β-Ε «απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της Δημοκρατίας Σέρπσκα»

Η επίσκεψη Đukanović στη Β-Ε «απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της Δημοκρατίας Σέρπσκα»

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου στη Banja Luka υποστήριξαν τη άποψη του προέδρου της Σερβικής Προεδρίας Milorad Dodik ότι η επίσκεψη του προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Đukanović στη Β-Ε και η αποστολή μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στα σύνορα της Β-Ε αποτελεί “απειλή προς τα ζωτικά συμφέροντα της οντότητας της Δημοκρατίας Σέρπσκα”.

Οι δύο αποφάσεις συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Προεδρίας της Β-Ε πριν από λίγες ημέρες, χωρίς, ωστόσο, να προκύπτει συναίνεση. O Dodik, όπως προτάσσει το Σύνταγμα της Β-Ε, κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, προκειμένου η πλειοψηφία των δύο τρίτων να επιβεβαιώσει τη θέση του, κάτι το οποίο θα σήμαινε πως η απόφαση και τα συμπεράσματα της Προεδρίας της Β-Ε δεν θα ετίθεντο σε ισχύ.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 56 βουλευτές, ψήφισε υπέρ της δήλωσης Dodik και των συμπερασμάτων σήμερα το πρωί στις 5πμ, μετά από 12ωρη συνεδρία. Κανείς δεν ψήφισε κατά ή αποχή, ωστόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ως ένδειξη της εναντίωσής τους προς μια τέτοια απόφαση.

Το εγκριθέν συμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει ότι «η συμφωνία για την κατάσταση μεταξύ της Β-Ε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις ενέργειες που διεξάγονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Β-Ε είναι, ως επί το πλείστον, μη αμφισβητήσιμη από τη Δημοκρατία Σέρπσκα, η οποία, ωστόσο, θεωρεί απαράδεκτη τη λήψη της απόφασης χωρίς τη συγκατάθεση και τη συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών της, δεδομένου ότι πρόκειται για φορέα ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των παραμεθόριων περιοχών που αναφέρονται στη συμφωνία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η συμφωνία εγκρίνεται υποσκελίζοντας το Μέλος της Προεδρίας της Β-Ε από την Δημοκρατία Σέρπσκα”.

Είναι ευθύνη του μέλους της Προεδρίας της Β-Ε να δρομολογήσει, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του και βάσει του νόμου για τη διαδικασία σύναψης και εκτέλεσης διεθνών συνθηκών, μια νέα πρωτοβουλία και νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Β-Ε και της ΕΕ σχετικά με τις ενέργειες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Β-Ε, σεβόμενο τις γνώμες και τις απόψεις των αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Μαζί για τη Β-Ε» στο RSNA, Edin Ramić, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι δεν ήταν απαραίτητη η σύκληση μιας ειδικής συνόδου της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, θίγοντας παράλληλα το ζήτημα των ζωτικών συμφερόντων της Δημοκρατίας Σέρπσκα σε σχέση με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μαυροβούνιου Προέδρου Milo Đukanović στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα πραγματοποιούνταν στις 2 και 3 Μαρτίου.

“Αυτό δεν θα εμποδίσει τον πρόεδρο Đukanović από την επίσκεψή του στη Srebrenica στις 11 Ιουλίου για να τιμήσει την 25η επέτειο της γενοκτονίας, και είναι ολίγον τι περιττό να αναλισκόμαστε με αυτό το ζήτημα εδώ”, τόνισε ο Ramić./ibna