Ελλάδα: Η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της ΕΕ, παράγραφο 6

Ελλάδα: Η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της ΕΕ, παράγραφο 6

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε την τοποθέτηση του με δυο θέματα της επικαιρότητας, τον κορωναϊό και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στο ζήτημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκεται σε εξέλιξη ζητώντας από τους πολίτες μετά και την καταγραφή τριών κρουσμάτων στην Ελλάδα, να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

«Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός.» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)».

Πέρα από την ΚΥΑ, αναπτύσσονται δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες και λαμβάνονται ήδη μέτρα από το Υπουργείο Τουρισμού ενώ ζητήθηκε μια πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα τροφοδοσίας στην αγορά, ενώ οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι

το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί. Ενώ ενημέρωσε ότι στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών.

Όσον αφορά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα, εξέφρασε τη λύπη του, ενώ τόνισε ότι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία

Όπως τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αναβαθμίζετε στον ανώτερο βαθμό ο έλεγχος των συνόρων για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση.

Για τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες όπου έχει αποφασιστεί η κατασκευή κλειστών δομών για τους πρόσφυγες μετανάστες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου θα εξηγήσει τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός./ibna