Κοσσυφοπέδιο: Συνάντηση Thaci Pompeo

Κοσσυφοπέδιο: Συνάντηση Thaci Pompeo

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci στην Ουάσιγκτον.

Ο Mike Pompeo επιβεβαίωσε την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κοσσυφοπεδίου, που έχει τις ρίζες της στη συνεχή δέσμευση για κοινές αξίες και την υποστήριξή των ΗΠΑ προς ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γραμματέας ενθάρρυνε το Κοσσυφοπέδιο να αξιοποιήσει τη δυναμική των πρόσφατων επιστολών πρόθεσης για τη δημιουργία αεροπορικών, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι αναμένει από το Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τους δασμούς για τις εισαγωγές από τη Σερβία για να μεγιστοποιήσει πλήρως τα οικονομικά και εμπορικά οφέλη για τους πολίτες των δυο χωρών, ένα ουσιαστικό βήμα για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Mike Pompeo συνεχάρη το Κοσσυφοπέδιο για τις επιτυχείς δημοκρατικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενισχύοντας τη έννοια του κράτους δικαίου και της οικονομικής ανάπτυξης για να διασφαλιστεί η μελλοντική ευημερία του Κοσσυφοπεδίου. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία κάνουν ουσιαστικό έργο για την απονομή δικαιοσύνης στα θύματα και την ενίσχυση του κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Από την πλευρά του ο Hashim Thaci σημείωσε ότι «η τελική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα σημαίνει ειρήνη για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κίνηση προς το μέλλον, καθώς και ανάπτυξη και ευημερία».

Ο Thaci  πρόσθεσε ότι η Πρίστινα θα συνεχίσει να συντονίζει “κάθε βήμα του δρόμου” με τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του λαού και των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου για τη συνεχή στήριξη τους από τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Νωρίτερα ο Hashim Thaci είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Άμυνας David Norquist. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο Thaci δήλωσε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ίδρυση του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και ζήτησε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία.

Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει το δικό του επαγγελματικό στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, που είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, δίπλα-δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες – είπε ο Thaci./ibna