Ο “πόλεμος” για τους αλλοδαπούς δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε συνεχίζεται

Ο “πόλεμος” για τους αλλοδαπούς δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε συνεχίζεται

Η διαμάχη του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, με τα άλλα δύο μέλη του τριμερούς θεσμικού οργάνου, τον Πρόεδρο Željko Komšić (Κροάτη) και τον Šefik Džaferović (Βόσνιο), συνεχίζει με τις κατηγορίες περί «αντισυνταγματικής εργασίας». Στην πραγματικότητα, με την τελευταία εξέλιξη, φαίνεται ότι ο Dodik προσπαθεί να στείλει την μπάλα σε διεθνές έδαφος και να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση.

Ο Dodik απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Linos-Alexandre Sicilianos, καταγγέλλοντας ότι δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση του Sicilianos να διορίσει την Angelika Nussberger ως διεθνές μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε. Ο Dodik υπενθυμίζει ότι το άρθρο 6, εδάφιο 1α του Συντάγματος της Β-Ε απαιτεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να εκλέξει τρία μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε «μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε».

«Ο κ. Željko Komšić, ο σημερινός Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, δεν με πληροφόρησε για την επιστολή σας της 18ης Νοεμβρίου 2019 και για την εκλογή της κα Nussberger ως υποψήφια για θέση μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, ούτε για το αίτημά σας να συμβουλευτείτε την Προεδρία της Β-Ε σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων σας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Β-Ε», τονίζει ο Dodik στην επιστολή.

Προσθέτει δε ότι ο Komšić δεν τον ενημέρωσε για την επιστολή που είχε στείλει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κ. Sicilianos, στις 20 Δεκεμβρίου πέρσι, αναφέροντας ότι θα συμβουλευόταν τα δύο άλλα μέλη της Προεδρίας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

«Ο Komšić δεν με συμβουλεύτηκε ποτέ, ούτε εξ όσων γνωρίζω τον Šefik Džaferović, αν και ήταν υποχρεωμένος να το πράξει σύμφωνα με τον Κανονισμό της Προεδρίας της Β-Ε και το Σύνταγμα της Β-Ε», αναφέρει ο Dodik στην επιστολή του στο Σικελιανό.

Με τη μη ανακοίνωση στα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας την επιστολή του και το περιεχόμενό της, ο Dodik δήλωσε ότι ο Komšić υπέπεσε σε σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος της Β-Ε και του Κανονισμού της Προεδρίας της Β-Ε και δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που έθεσε υπό αμφισβήτηση την κανονική λειτουργία του Προεδρία της Β-Ε.

«Με αυτόν τον τρόπο, αμφισβήτησε το διορισμό της κας Nussberger ως μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, καθώς η Προεδρία της Β-Ε ποτέ δεν εξέφρασε επισήμως γνώμη σχετικά με την πρότασή σας», τονίζει ο Dodik.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Dodik ανέφερε το ζήτημα της επιστολής του Sicilianos σε συνεδρίαση της Προεδρίας της Β-Ε, για να λάβει την απάντηση από τον Komšić ότι τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας «δεν ανοίγουν την αλληλογραφία τους».

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε, στο οποίο δεν αναγνωρίζεται η νομιμότητα των αλλοδαπών δικαστών, κατατέθηκε στο κοινοβούλιο για διαβούλευση./ibna