Ρουμανία: Αναμένοντας τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό

Ρουμανία: Αναμένοντας τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό

Νέος γύρος επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την κατάθεση της εντολής από τον κ. Orban. Πιθανή η ανακοίνωση, απόψε, του ονόματος του νέου εντολοδόχου Πρωθυπουργού.

Διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ξεκίνησε από τις 16.00 (τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της Ρουμανίας,  Klaus Iohannis, μετά την κατάθεση της εντολής χθες το βράδυ, από τον  Ludovic Orban. Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν στις 20.00 (τοπική ώρα) Στη συνέχεια, ο Klaus Iohannis θα κάνει δηλώσεις ενημερώνοντας τον ρουμανικό λαό για “το περιεχόμενο των συνομιλιών” και “τα συμπεράσματά του”.

Τη σειρά επαφών εγκανίασε το PNL, που προσήλθε πάλι με τον Ludovic Orban ως  προτεινόμενο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έχοντας ωστόσο διευκρινίσει ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσώπου του Προέδρου  Iohannis.

Ηγετικά στελέχη του PNL δήλωσαν ότι εξετάζεται η εκδοχή μιας κυβέρνησης που θα ασκήσει την εξουσία ως το Δεκέμβριο, δεδομένης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που μπλόκαρε τη διαδικασία για τις πρόωρες εκλογές και της κρίσης του κορωναϊού, που απαιτεί την ύπαρξη μιας πλήρως λειτουργικής κυβέρνησης.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο Ρουμάνος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο κ. Orban παραμένει η πρώτη επιλογή του για την πρωθυπουργία και ότι όχι μόνο δεν έχει κάτι να του προσάψει, αλλά αντιθέτως έχει πολλούς λόγους για να τον επαινέσει. Έριξε την ευθύνη για το μπλοκάρισμα τις διαδικασίας στο PSD, όπως είπε όμως, η χώρα πρέπει να πάει μπροστά και να κυβερνηθεί. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, πρόσθεσε, και ο κ. Orban, παραιτούμενος άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Έως τώρα δημοσίως έχουν ακουστεί τρία ονόματα πιθανών αντικαταστατών του κ. Orban,  ο Bogdan Aurescu, ο Nicolae Ciucă και η Raluca Turcan. Οι κ.κ. Ciuca και Aurescu έχουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης, το PNL όμως δεν τους θεωρεί ικανούς να χειριστούν πολιτικά τα ζητήματα και τις ανάγκες του, διότι είναι τεχνοκράτες και όχι κομματικά μέλη.

Για τον λόγο αυτόν αναζητείται πολιτική λύση και επειδή η  Raluca Turcan δεν έχει υποστηρικτές στο PNL ούτε και στην αντιπολίτευση, άρχισε να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία το όνομα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Cătălin Predoiu.

Το PSD, η αντιπροσωπεία του οποίου θα ακολουθήσει αμέσως μετά στις διαβουλεύσεις, έχει ανακοινώσει διά στόματος του μεταβατικού προέδρου, Marcel Ciolacu, ότι δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση του PNL υπό οποιαδήποτε μορφή, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ως τις εκλογές. Ταυτόχρονα όμως, δήλωσε ότι αρνείται μια επιλογή στην οποία “το  PNL θα κρύβεται πίσω από τον στρατηγό Nicolae Ciucă”, που είναι φαβορί γαι την πρωθυπουργία. “Έχω πολύ καλή γνώμη για τον στρατηγό Ciucă, αξιοσέβαστο στρατιωτικό καριέρας”,  δήλωσε ο κ.  Ciolacu.

Το PSD μπορεί να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών προσώπων, συνέχισε ο κ. Ciolacu, υπενθυμίζοντας ότι μαζί με το Pro România είχαν προτείνει τον Remus Pricopie, πρόταση που απορρίφθηκε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, την ευθύνη για την πολιτική κρίση έχει το PNL και ο Πρόεδρος, υπογράμμισε ο μεταβατικός πρόεδρος του  PSD.

Το ALDE δεν θα προτείνει πρωθυπουργό, όμως θα υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου Πρωθυπουργού, που θα κυβερνήσει τη χώρα ως τις εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Călin Popescu Tăriceanu.

Το Pro România θα υπερψηφίσει έναν Πρωθυπουργό που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δήλωσε από την πλευρά του, ο ηγέτης του, Victor Ponta, επισημαίνοντας ότι δεν θα στηρίξει “μια άλλη κυβέρνηση  Orban, δίχως τον  Orban”, μετέδωσε το  Agerpres.

Ο ηγέτης του  USR,  Dan Barna, δήλωσε ότι η Συμμαχία USR-PLUS θα προτείνει ως Πρωθυπουργό τον  Dacian Cioloș. Ο κ. Cioloș διευκρίνισε ότι οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι πολύ λίγες αυτή τη στιγμή και το κόμμα του οποίου ηγείται είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα. Δυσκολότερη είναι αυτή η προοπτική για το USR λόγω των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα εναντίον του PNL και των φραστικών επιθέσεων ανάμεσα στον Klaus Iohannis και τον Dan Barna./ibna