Έκθεση Κομισιόν για Ελλάδα: Τον Ιούνιο η αλλαγή χρήσης ANFA’s και SMP’s

Έκθεση Κομισιόν για Ελλάδα: Τον Ιούνιο η αλλαγή χρήσης ANFA’s και SMP’s

Την αλλαγή της χρήσης των  ANFA’s και SMP’s προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις εκτός από την αποπληρωμή του χρέους θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον του Eurogroup, όπως ανέφερε ς ο Valdis Dombrovskis, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει σαφή απάντηση για το αίτημα μείωσης του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της πέμπτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, η οποία κάνει λόγο για πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για “θετική απόδοση” της ελληνικής οικονομίας.

“Η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους” δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Valdis Dombrovskis, τονίζοντας ότι βρίσκεται στη “σωστή πορεία” για την επίτευξη των στόχων και φέτος. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η “θετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας” δημιουργεί “περιθώρια συζήτησης” για τους στόχους και κυρίως για “τα μέτρα τόνωσης των επενδύσεων” που όπως είπε “συνδέονται”. Επιπλέον ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) για “επιπρόσθετες επενδύσεις” εκτός πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τελικά, είπε, είναι τα κράτη-μέλη που θα αποφασίσουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόοδος της Ελλάδας δεν είναι μόνο “μακροοικονομική” αλλά και τα επιτόκια δανεισμού της βρίσκονται σε “ιστορικό χαμηλό”.

Για το εν λόγω ζήτημα η έκθεση αναφέρει ότι “υπάρχει γενική αντίληψη πως οι επενδύσεις πρέπει να ενισχύουν την ανάπτυξη” και ότι “οι αρχές πρότειναν να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης ενός μηχανισμού εξομάλυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής που θα επιτρέπει να ληφθούν υπόψη προηγούμενη υπέρβαση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων κατά το επόμενο έτος, καθώς και η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022”.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2020 και των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η Επιτροπή αναφέρει ότι “η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει περαιτέρω τον φόρο ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογική της βάση και να μειώσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης”. Όπως σημειώνει, “για το σκοπό αυτό, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 20%, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2019, κινδυνεύει να αναβληθεί”. “Η αξιολόγηση αυτών των μέτρων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020, καθώς και της επανεκτίμησης ορισμένων από τα μικρότερα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020”, αναφέρει.

Οι υπερβολικές ανισορροπίες παραμένουν

Εξάλλου, χθες η Επιτροπή δημοσίευσε τις εκθέσεις ανά χώρα στις οποίες αναλύονται οι βασικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για κάθε κράτος μέλος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα παραμένει μία από τρεις χώρες (μαζί με Ιταλία και Κύπρο) που παρουσιάζουν “υπερβολικές ανισορροπίες”, ενώ η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν “ανισορροπίες”.  Όπως καταγράφεται “στην Ελλάδα παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον εξωτερικό τομέα, σε ένα πλαίσιο χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλής ανεργίας.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Η 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας σχολιάζοντας τα σχετικά αποτελέσματα της έκθεσης της Κομισιόν. Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η έκθεση αυτή προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας, ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των «κόκκινων δανείων» αλλά συγχρόνως αποτυπώνει και τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας./ibna