Ελλάδα: Δεύτερη ημέρα αναταραχής στα νησιά.

Ελλάδα: Δεύτερη ημέρα αναταραχής στα νησιά.

“Άγονες οι αντιδράσεις” τονίζει ο πρωθυπουργός

Να εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού ζητά ο Τσίπρας

Με γενική απεργία σε όλα τα νησιά του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου και μαζικές κινητοποιήσεις απαντά η περιφέρεια και οι κάτοικοι στην απόβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να προχωρήσει η επίταξη περιοχών για την κατασκευή των κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο σύνολό τους κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν την απεργία και συμμετέχουν σε αυτήν στον απόηχο των συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες σε Λέσβο και Χίο ανάμεσα σε κατοίκους των νησιών και δυνάμεις των ΜΑΤ. Σημειώθηκαν τραυματισμοί αλλά και προσαγωγές ενώ έγινε χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης, από τις οποίες προκλήθηκαν περιορισμένης έκτασης πυρκαγιές.

Έπειτα από μεγάλη συγκέντρωση στην Χίο λουκέτο έβαλε επ’ αόριστον το πολιτικό γραφείο του τοπικού βουλευτή και υπουργού μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ενώ στελέχη της Ν.Δ. καταθέτουν τις παραιτήσεις τους διαμαρτυρόμενοι στον κυβερνητικό σχεδιασμό.  Πριν λίγη ώρα μάλιστα κάτοικοι “πολιόρκησαν” δύο ξενοδοχεία όπου διαμένουν άνδρες των ΜΑΤ.

“Άγονη η αντίδραση των νησιωτών” τονίζει ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης

“Να πέσουν οι τόνοι”, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για “άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά”, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή των νέων δομών στα νησιά. Όπως τόνισε, είναι προς όφελος  των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τις εργασίες ,  του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Βουλγαρίας έστειλε μήνυμα και προς τους πρόσφυγες:  “Μην έρχεστε στην Ελλάδα γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής”.

Να εγκαταλείψει την “αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας” καλεί τον Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

“Δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας”, τόνισε με δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας.  O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει ξεχάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις, να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών. “Στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης,  με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας.”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. “Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται”, πρόσθεσε./ibna