Η Αθήνα αναμένει θετική αξιολόγηση της οικονομίας

Η Αθήνα αναμένει θετική αξιολόγηση της οικονομίας

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένεται να δημοσιεύσουν την έκθεσή τους σχετικά με την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης μετά τη διάσωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκθεση αναμένεται να είναι ως επί το πλείστον θετική, αναφέροντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση για την προώθηση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η έκθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που βρίσκονται στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να χρησιμοποιήσει το σχέδιο τιτλοποίησης «Ηρακλής», το οποίο θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ επισφαλών δανείων. Την Τρίτη, η Eurobank ζήτησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μείωσης των επισφαλών δανείων μέσω τιτλοποίησης 7,5 δις ευρώ.

Η αξιολόγηση αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στο νέο πλαίσιο πτώχευσης που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της έκτης μεταμημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει να χρησιμοποιήσει μια θετική αξιολόγηση από τους πιστωτές για να πιέσει για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η φορολογία φέτος και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε στην Αθήνα την Τρίτη ότι «η Ελλάδα είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι καλά νέα για όλους».

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα της Αθήνας να ανακατευθύνει τα επιστρεφόμενα ομόλογα από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες σε προγράμματα δημόσιων επενδύσεων και τη διάθεση 280 εκατ. ευρώ σε έκτακτες δαπάνες για τη μεταναστευτική κρίση, οι οποίες θα εξαιρούνται από των υπολογισμών για τους στόχους του προϋπολογισμού όπως αυτοί καθορίζονται από τους δανειστές.

Τέλος, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να βάλει την οικονομία σταθερά σε καλό δρόμο για έντονη ανάπτυξη φέτος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα τρία νέα νομοσχέδια σχετικά με: την υιοθέτηση οδηγιών της ΕΕ για τη φορολογία, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και πρόσθετες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής./ibna