Ρουμανία: Νέο υποψήφιο Πρωθυπουργό αναζητεί ο Iohannis

Ρουμανία: Νέο υποψήφιο Πρωθυπουργό αναζητεί ο Iohannis

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάνθηκε χθες, ότι υπάρχει νομικής φύσεως σύγκρουση ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας και το Κοινοβούλιο, όσον αφορά στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του PNL Ludovic Orban. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος δεν ανέθεσε την εντολή βάσει διαφαινόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα πρέπει να επιλέξει ξανά έναν εντολοδόχο Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της χώρας,  Klaus Iohannis, επιτέθηκε εκ νέου χθες, κατά του  PSD, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εφόσον δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό της, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα ορίσει Π/Θ κάποιον προτεινόμενο από το  PSD, ενώ απέκλεισε επίσης, την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από την πλευρά του, ο Ludovic Orban επιτέθηκε κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας το για “φανερή μεροληψία υπέρ του  PSD”.

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis αναμένει την αιτιολόγηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που του ζήτησε να ορίσει έναν νέο Πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα έχει διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Θα πρέπει να προτείνει έναν Πρωθυπουργό που να είναι αποδεκτός από το  PSD, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει μέχρι το Δεκέμβριο. Φαβορί είναι ο  Bogdan Aurescu, ΥΠΕΞ στις κυβερνήσεις  Ponta και Orban και ο  Nicolae Ciuca, πρώην ΓΕΑ, νυν ΥΠΑΜ.

Ωστόσο, αν και χθες παραδέχθηκε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι οι πιθανότητες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έχουν πέσει κάτω του 50%, ο κ.  Iohannis εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κατά τη γνώμη του, το  PSD θα αποδεχθεί την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, από φόβο μην προκαλέσει νέο κύμα μίσους στην κοινωνία.

Μία επιλογή για το πρωθυπουργικό αξίωμα θα ήταν η αντιπρόεδρος του PNL Raluca Turcan προς την οποία το PSD τρέφει αντιπάθεια, οπότε η πρώτη κυβέρνηση PNL θα καταψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Έπειτα ο Klaus Iohannis θα μπορούσε να επανέλθει με τον Ludovic Orban, ως επικεφαλής υπουργικού σχήματος που δήθεν συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως όρισε το Δικαστήριο.

Το βασικό φταίξιμο του Προέδρου της χώρας, όπως εξήγησε δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ότι αψήφησε το άρ. 103 και ανέθεσε σκοπίμως την εντολή σε έναν Πρωθυπουργό, τον  Ludovic Orban, ο οποίος δήλωσε εξαρχής ότι επιθυμεί να απορριφθεί από το Κοινοβούλιο. Ενώ το άρθρο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης και όχι στην πρόκληση πολιτικής κρίσης./ibna