Αλβανία: Οδηγίες για τον κορωναϊό έδωσε το EIKEA ενώ αύξησε τον νοσοκομειακό προϋπολογισμό

Αλβανία: Οδηγίες για τον κορωναϊό έδωσε το EIKEA ενώ αύξησε τον νοσοκομειακό προϋπολογισμό

Ο επικεφαλής του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης (ΕΙΚΕΑ) Skender Brataj, σε συνέντευξή του στο Αλβανικό Πρακτορείο ΑΤΑ,  εξήγησε το πρωτόκολλο που ακολουθείτε σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωναϊό. Διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες παρατηρούν συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσουν τον Εθνικό Αριθμό Επείγουσας Ανάγκης 127 και πότε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινή γρίπη, μένοντας στο σπίτι.

«Τη στιγμή που μας καλούν οι πολίτες, έχουμε καθορίσει ποιος είναι ύποπτος. Έχει καθοριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σύμφωνα με το σύστημα που αναφέρει κάθε χώρα σχετικά με την έκθεση της σε κορωναϊό», δήλωσε ο Brataj.

«Οι Αλβανοί πολίτες που προέρχονται από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία, που χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα κορωναϊού, μέσω της απευθείας επικοινωνίας με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 127, εξηγείτε πώς να ενεργούν, ενώ πηγαίνει πλήρης ομάδα με κατάλληλο προστατευτικές στολές και δίνει στον ασθενή μια χειρουργική μάσκα, ώστε να μην μολύνουν άλλους. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο μολυσματικό νοσοκομείο, λαμβάνεται δείγμα, και αποστέλλεται στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (PHI) “, εξήγησε ο Brataj.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα σε 6 έως 8 ώρες ο πολίτης λαμβάνει την απάντηση από το εργαστήριο για τον εντοπισμό της νόσου.

«Είναι η πρώτη φορά που η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται αμέσως. Έτσι, η απάντηση έρχεται σε 6-8 ώρες, αν αντιμετωπίζεται ο κορωναϊός, θα απομονωθεί και η συμπτωματική θεραπεία θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχει τυπικό φάρμακο που επιτίθεται ή θεραπεύει αυτή την αιτία», σημείωσε.

Αναφερόμενος για την κατάσταση με τη γρίπη, ο Brataj εξήγησε ότι αυτές τις δυο τρεις ημέρες υπάρχει αύξηση των κλήσεων για ιατρική βοήθεια. «Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οι πολίτες που προέρχονται από αυτές τις περιοχές έχουν για 14 ημέρες παρακολούθηση και θα αντιμετωπίζονται ως ύποπτες περιπτώσεις. Οι πολίτες που ζουν στην Αλβανία και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις χώρες αυτές στο εξωτερικό και έχουν συμπτώματα είναι σύνδρομο γρίπης και αντιμετωπίζονται ως γρίπη με αντιφλεγμονώδη, ρευστά, βιταμίνες», πρόσθεσε.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που προέρχονται από τις γεωγραφικές περιοχές όπου εμφανίστηκε ο κορωναϊός και δεν έχουν συμπτώματα γρίπης, να παραμείνουν στο σπίτι, υπό συνθήκες συχνού εξαερισμού, να μην έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας και να έχουν μάσκα. Μετά από 14 ημέρες δεν έχουν ούτε καν το ένα τοις εκατό πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορωναϊό “, δήλωσε ο Brataj.

«Αυτοί οι πολίτες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές και μετά από 14 ημέρες παρουσιάζουν πυρετό και άλλα σημάδια, τότε έχουμε να κάνουμε με τη γρίπη”, εξήγησε.

«Αν αυτή η ασθένεια θα έρθει σε μας, δεν το ξέρουμε. Ωστόσο, η ομάδα εργασίας ελέγχει την κατάσταση και το υγειονομικό σύστημα στην Αλβανία είναι έτοιμο, όπως αυτή τη στιγμή, για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση μπορεί να προκύψει. Ας μην ξεχνάμε ότι το σύστημα του Εθνικού Κέντρου έκτακτης ανάγκης δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν γίνει ένα με όλες τις χώρες που πλήττονται και είναι έτοιμοι να παρέμβουν με εργαλεία και εμπειρογνώμονες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο» είπε ο Brataj.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), η Κίνα είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από κορωναϊό, αλλά αυτό που κυριαρχεί στα πρόσφατα στοιχεία δείχνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις προοδευτικής αύξησης σε όσους πλήττονται στην Κίνα, πράγμα που δείχνει ότι έχει αρχίσει η μείωση της νοσηρότητας.

Μετά την σημερινή απογευματινή συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με επίκεντρο τις προφυλάξεις για την πρόληψη και διάδοση του νέου κορωναϊού, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας αποφάσισε να ενισχύσει με επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια τον νοσοκομειακό προϋπολογισμό, για την αύξηση του σημερινού αποθέματος του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Αυτό το πρόσθετο ταμείο εξυπηρετεί μόνο τον προαναφερθέντα σκοπό της αύξησης του αποθέματος του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στις νοσοκομειακές δομές της Αλβανίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας διαβεβαιώνει το υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες ότι, σήμερα, όλες οι νοσοκομειακές δομές διαθέτουν την απαραίτητη ποσότητα εξοπλισμού ατομικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Το Υπουργείο Υγείας διασφαλίζει ότι έως τώρα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού COVID 19 στη χώρα./ibna