Βουλγαρία: Την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου Βουλγαρίας συζήτησαν Αναστασιάδης-Borissov

Βουλγαρία: Την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου Βουλγαρίας συζήτησαν Αναστασιάδης-Borissov

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του ιού COVID-19 στην Ευρώπη. Boyko Borissov και Νίκος Αναστασιάδης δήλωσαν ότι είναι απαραίτητος ο άριστος συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς στην παγκόσμια πρόκληση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Borissov και Αναστασιάδη συζητήθηκαν οι εποικοδομητικές βουλγαρικές-κυπριακές σχέσεις. Στο πλαίσιο της 60ής επετείου από την καθιέρωση διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών σημειώθηκε επέκταση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών επαφών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της χώρας μας και είναι από τους κορυφαίους επενδυτές στη χώρα μας. Πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση του εμπορίου», δήλωσε ο Boyko Borissov κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, του τουρισμού, της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, των ναυτιλιακών τομέων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας με τον Πρόεδρο της Κύπρου ήταν και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η οικοδόμηση της σύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι ζωτικής σημασίας ως δομή εισροών για τις εισαγωγές αερίου από εναλλακτικές πηγές για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η γραμμή διασύνδεσης θα επιτρέψει επίσης την εισαγωγή φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη βόρεια ελληνική ακτή και τον προγραμματισμένο αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρική σχέση για την ενέργεια στον άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα είναι στρατηγική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Borissov απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov δήλωσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. «Αυτό το ενεργειακό έργο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες και εμβαθύνονται και ενισχύονται συνεχώς.

Πρόσθεσε ότι απόδειξη αυτού αποτελούν οι 30 και πλέον διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας και Συναντίληψης ανάμεσα σε Κύπρο και Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι «οι δεσμοί μας ενισχύονται περαιτέρω και λόγω της στάσης αρχών της Βουλγαρίας στο Κυπριακό, αλλά και της συμβολής της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ βοηθώντας έτσι στο να επικρατήσει η ειρήνη».

Επεσήμανε ακόμα ότι στόχος και προσδοκία μας είναι να πετύχουμε ενεργειακές συνέργειες προς όφελος των κρατών μας, καθώς και να δημιουργηθούν περισσότερες συνέργειες προς όφελος των κρατών στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν επίσης τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, όπως τη μετανάστευση, τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την κλιματική αλλαγή./ibna