Σκληρές μάχες στο Idlib

Σκληρές μάχες στο Idlib

Erdogan: «Θα συναντηθώ με τον Putin»

Το Κρεμλίνο δεν ξέρει τίποτα για συνάντηση!

Ρώσος ΥΠ.ΕΞ «Η εκεχειρία θα ενθαρρύνει τους τρομοκράτες»

Σκληραίνουν οι μάχες στο Idlib με τις τουρκικές δυνάμεις να έρχονται όλο και πιο κοντά με τις δυνάμεις του στρατού της Συρίας και η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε εκεχειρία θα είναι λάθος μήνυμα προς τους ᾽᾽τρομοκράτες᾽᾽

Πλέον οι συγκρούσεις των πολεμιστών  της Συρίας που υποστηρίζονται από τον Erdogan με τον συριακό στρατό, έχουν μεταφερθεί εκτός της πόλης στρατηγικής σημασίας, Idlib, όπου βρίσκονται τα τουρκικά φυλάκια.

Τώρα οι μάχες δίνονται για τον έλεγχο των αυτοκινητοδρόμων-κλειδιών Μ4, ο οποίος συνδέει το Χαλέπι με την Λατάκια και Μ5, ο οποίος συνδέει  τα συριακά σύνορα από την πλευρά της Ιορδανίας με την Δαμασκό και το Χαλέπι.

Οι πολεμιστές με την στήριξη της Τουρκίας , η Μόσχα και ο Assad τους αποκαλούν τρομοκράτες, κατέλαβαν την κωμόπολη Al-Nayrab, η οποία θεωρείται η «πύλη» για την κατάληψη της πόλης Saraqib, η οποία είναι εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται στον κόμβο των δύο αυτοκινητοδρόμων.

«Με τη βοήθεια των τούρκων φίλων μας, ανακτήσαμε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Al-Nayrab, της πύλης του Saraqib, αφού εκδιώξαμε τις τρομοκρατικές ρωσικές πολιτοφυλακές», δήλωσε ο Yusef Hamoud, εκπρόσωπος του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Εθνικού Στρατού.

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός υποστήριξε την επίθεση των ανταρτών με πυρά πυροβολικού και ομάδες πυροτεχνουργών και οι αντάρτες καθαρίζουν τώρα την πόλη.

Οι δυνάμεις του Assad πάντως κινούνται ταυτόχρονα και δυτικά προς το Χαλέπι με την βοήθεια ιρανικών πολιτοφυλακών. Ο στόχος φαίνεται να είναι διπλός: Να αποκοπούν οι τουρκικές δυνάμεις στο Idlib από τις οδούς ανεφοδιασμού τους αλλά και η συριακή πόλη Afrin από το Idlib.

Τα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν σφοδρές μάχες στις πόλεις κατά μήκος των 2 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τη Μόσχα πως δίνει αεροπορική υποστήριξη στον στρατό της Συρίας.

«Η Μόσχα με την αεροπορία στηρίζει ον Assad»

«Η Ρωσία υποστηρίζει σε ανώτατο επίπεδο τις δυνάμεις του καθεστώτος. Δίνει και αεροπορική υποστήριξη με τις δυνάμεις της αεροπορίας. Το έχουμε διαπιστώσει, έχουμε τα δεδομένα κι ας το έχουν αρνηθεί πως συμβαίνει.

Εμείς δεν είμαστε μόνο υποχρεωμένοι αλλά και καταδικασμένοι για να συμμετέχουμε στον αγώνα αυτό. Υπάρχει επιβάρυνση στα σύνορα πως θα τα εξηγήσουμε αυτά; Κι αφού έχουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κι ο αριθμός φτάνει στα δυο ή τρία εκατομμύρια εμείς τι θα κάνουμε; θα στεκόμαστε με δεμένα τα χέρια᾽᾽δήλωσε χαρακτηριστικά ο Recep Tayyip Erdogan.

Bahceli: «Δεν θα είμαστε πρόβατα αλλά γκρίζοι λύκοι στους τυράννους»

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Devlet Bahceli ο οποίος αφού ανέφερε πως ο Putin «μπροστά μας αγκαλιάζει τον κύριο Erdogan από πίσω όμως αγκαλιάζει τον Assad.  Η Τουρκία με τη Ρωσία δεν είναι σύμμαχοι δεν είναι στρατηγικοί εταίροι!

H Ρωσία με τον Assad έχουν προκαλέσει τον θάνατο 369 αμάχων στο Idlib. Αυτό μόνο από τον Ιανουάριο. Καμία συνείδηση δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό.

Είναι αναπόφευκτο να έρθουμε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε δύναμη η χώρα παραβιάσει τα δικαιώματα μας . Εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι για να γίνουμε πρόβατα.  Γινόμαστε Γκρίζοι Λύκοι και πατάμε τους τυράννους!» δήλωσε ο Bahceli.

Η Σύνοδος για το Idlib δεν θα γίνει

Πάντως ενώ πριν 48 ώρες ο Erdogan μιλούσε για τετραμερή σύνοδο με Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ιράν λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του για το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως η σύνοδος της 5ης Μαρτίου δεν θα γίνει. ᾽᾽Θα συναντηθώ με τον κύριο Πούτιν εκείνη την ημέρα ίσως στην Κωνσταντινούπολη , ίσως στην Άγκυρα» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov ανέφερε πως η Μόσχα δεν έχει ετοιμασίες για κάποια συνάντηση .

Lavrov: «Η εκεχειρία θα ενθαρρύνει τους τρομοκράτες»

Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας περί εκεχειρίας με τους τρομοκράτες στο Idlib σημαίνουν παράδοση στους τρομοκράτες και ενθάρρυνση της δράσης τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov. Με τον τρόπο αυτό ο Lavrov αποκλείει το ενδεχόμενο εκεχειρίας με τους όρους που θέτει η Άγκυρα και οι σύμμαχοι της στη Συρία.

Από το βήμα της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως «διαφορετικά είναι δύσκολο να ερμηνευθούν οι δηλώσεις για πιθανή σύναψη συμφωνιών περί εκεχειρίας με συμμορίτες, όπως αυτό συμβαίνει όταν συζητάμε για την κατάσταση στο Idlib» δήλωσε ο Lavrov και προσέθεσε ότι ᾽᾽αυτό δεν συνιστά μέριμνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράδοση στους τρομοκράτες και μάλιστα ενθάρρυνση της δράσης τους»./ibna