Επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στο Μαυροβούνιο

Επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στο Μαυροβούνιο

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Duško Marković φιλοξένησε την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την ηγεσία του Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Vladimír Bilčík, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τις στρατηγικές πολιτικές της κυβέρνησης, τους άριστους οικονομικούς δείκτες που αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, την άριστη, εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη, οικονομική ανάπτυξη, το υψηλό επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων, την αύξηση του αριθμού των τουριστών και τη μείωση της ανεργίας, καθώς και για την ευρωπαϊκή ατζέντα.

«Το Μαυροβούνιο κατανοεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και λειτουργεί σύμφωνα με τη δέσμευσή του ως μια σύγχρονη χώρα που αναπτύσσεται δημοκρατικά και οικονομικά ως μέρος της Ευρώπης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Marković.

Μιλώντας για την κατάσταση μετά την ψήφιση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της πίστης, καθώς και για το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο τοποθετείται πάνω από το κράτος, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του και φιλοδοξεί να αποφασίσει έναντι των πολιτικών παραγόντων ή να επηρεάσει την εκλογή της κυβέρνησης. «Αυτό είναι λάθος, απαράδεκτο και μη αποδεκτό στον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο Marković. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των κρατικών αρχών να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως έκαναν τα τελευταία τριάντα χρόνια, σεβόμενοι τις ελευθερίες κάθε πολίτη, αλλά και διατηρώντας τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη.

Οι ευρωβουλευτές έδειξαν, επίσης, ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα, τη διασύνδεση των μεταφορών, κυρίως όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών, καθώς επίσης και για τη διαδικασία του Βερολίνου.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ivan Brajović, ο οποίος επανέλαβε τη βούληση του κυβερνώντος συνασπισμού να βελτιώσει το εκλογικό περιβάλλον χωρίς προϋποθέσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Επισημαίνοντας πως η πολυεθνικότητα του πολιτικού κράτους αποτελεί πλούτο για το Μαυροβούνιο, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης τόνισε ότι το Μαυροβούνιο προσπαθεί να παράσχει ισχυρά επιχειρήματα για την περαιτέρω στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στην πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής Vladimir Bilcik τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία διεύρυνσης και ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της σημαντικής συμβολής του Μαυροβουνίου στη σταθερότητα της περιοχής. Εξέφρασε την ετοιμότητα των βουλευτών να υποστηρίξουν τους βουλευτές του Μαυροβουνίου στη συνέχεια της διαδικασίας ενσωμάτωσης και υιοθέτησης των ευρωπαϊκών προτύπων. Υπογραμμίζοντας ότι σέβονται πλήρως την κυριαρχία του Μαυροβουνίου για τη ρύθμιση εσωτερικών θρησκευτικών ζητημάτων, τόνισε την πεποίθησή του ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στην εφαρμογή υιοθετημένων νομικών λύσεων. /ibna