Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πληθώρα ύποπτων αλλά ανεπιβεβαίωτων περιστατικών κορονοϊού

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πληθώρα ύποπτων αλλά ανεπιβεβαίωτων περιστατικών κορονοϊού

Τρεις Κινέζοι πολίτες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Σεράγεβο και υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον κορονοϊό, δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Sebija Izetbegović σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για την αλήθεια, καθώς παρατηρήσαμε ότι εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση γύρω από το Ιατρικό Κέντρο. Είναι αλήθεια ότι τρεις ασθενείς εισήχθησαν και πρόκειται για Κινέζους τουρίστες. Δεν είναι αλήθεια ότι έχουν υψηλό πυρετό. Ήρθαν με συμπτώματα κρυολογήματος, ένας από αυτούς με συμπτώματα κοινής γρίπης», δήλωσε.

Η Izetbegović εξήγησε ότι οι τουρίστες προέρχονται από περιοχές πολύ μακριά από τα κέντρα εξάπλωσης του ιού.

Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι μια ομάδα μαθητών δημοτικού σχολείου, οι οποίοι επέστρεψαν από ταξίδι στο Μιλάνο της Ιταλίας, βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα στα σπίτια τους.

«Δεν γνωρίζουμε σε τι εκτέθηκαν και πού κινήθηκαν. Ξέρουμε μόνο ότι έχουν πυρετό», ανέφερε.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ενέκρινε το ταξίδι στο Μιλάνο παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση του κορονοϊού είχε ήδη ξεκινήσει στη Βόρεια Ιταλία όταν αναχώρησαν από το Σεράγεβο. Επιπλέον, μαθητές, καθηγητές και ο διευθυντής πήγαν στο σχολείο τη Δευτέρα, προτού το υπουργείο δώσει την οδηγία να επιστρέψουν σπίτι τους.

Η πρώτη περίπτωση κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στην Κροατία την Τρίτη. Το άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό είχε επίσης βρεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο Μιλάνο.

Καθώς η κατάσταση στον κόσμο μεταβάλλεται ταχύτατα, θα μπορούσε κανείς να αναμένει την εμφάνιση περιπτώσεων στη Β-Ε γενικότερα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Ομοσπονδίας της Β-Ε τη Δευτέρα.

«Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και με εντολή της Μονάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων του Υπουργείου Υγείας, το υπουργείο εφαρμόζει αυξημένη επιδημιολογική εποπτεία σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων της Ομοσπονδίας της Β-Ε, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών περιπτώσεων κορονοϊού και την πρόληψη ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω», σημειώνει το υπουργείο.

Αυτό σημαίνει εξέταση κατά την έλευση όλων των ασθενών που προέρχονται από την Κίνα, με τους επιβάτες να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο υγείας και να παρέχουν δεδομένα σε αρμόδια ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι επιβάτες θα λάβουν οδηγίες και τηλεφωνικές γραμμές με τις οποίες πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, όλοι οι πολίτες του εξωτερικού και της Β-Ε με μόνιμη ή προσωρινή διαμονή στην Ομοσπονδία που επιστρέφουν από την Κίνα θα τεθούν υπό την εποπτεία της υγειονομικής περίθαλψης, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικές ημερήσιες εξετάσεις, ενώ θα παραμείνουν σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Η Δημοκρατία της Σρέπσκα θέσπισε επίσης μέτρα για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των λοιμώξεων από κορονοϊό. Εν τω μεταξύ, εξαντλήθηκαν οι μάσκες προστασίας στα φαρμακεία, καθώς αγοράστηκαν όλες από πολίτες για προσωπική προστασία. /ibna