Συνάντηση Σταϊκούρα-Le Maire: Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωναϊού

Συνάντηση Σταϊκούρα-Le Maire: Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωναϊού

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο για τις επιπτώσεις του κορωναϊού στην οικονομία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα , μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με το Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κορωναϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί

Ο Bruno Le Maire, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των G20 στο Ριάντ όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του κορωναϊού, ανέφερε ενδεικτικά ότι «αλλάζει το τοπίο» και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%- 85%.

Ειδικά για τη Γαλλία, είπε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, λόγω κυρίως του τουρισμού (περίπου 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία ετησίως) και των πρώτων υλών στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό».

Γαλλική στήριξη

Από εκεί και πέρα, ο Bruno Le Maire τόνισε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και σε επίπεδο Eurogroup» για τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις. Παράλληλα, προσέθεσε ότι «υπάρχει ένα ακόμη απόλυτα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ζητεί να μην προσμετρώνται δαπάνες περίπου 280 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Bruno Le Maire μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα στον σωστό δρόμο και πως η κυβέρνηση έλαβε σωστές αποφάσεις το τελευταίο εξάμηνο, μνημονεύοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης./ibna