Πεδία μάχης πολιτών και ΜΑΤ Χίος και Μυτιλήνη- “Απόφαση της κυβέρνησης η υλοποίηση κλειστών δομών” ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πεδία μάχης πολιτών και ΜΑΤ Χίος και Μυτιλήνη-  “Απόφαση της κυβέρνησης η υλοποίηση κλειστών δομών” ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκηνικό πολέμου στήθηκε σήμερα στην Λέσβο και στην Χίο μετά την απόβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων με στόχο να διασφαλίσουν την έναρξη κατασκευής των κλειστών κέντρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες που έφτασαν τα πλοία στα νησιά, με κλειστά ραντάρ προκειμένου να μην εντοπιστούν, σημειώθηκαν συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και αύρες νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 20 διμοιρίες έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα στα νησιά ενώ υπήρξαν προσαγωγές.

Κάτοικοι, φορείς και αυτοδιοικητικές Αρχές έχουν εκφράσει ανοιχτά την απόλυτη διαφωνία τους με το κυβερνητικό σχέδιο για επίταξη εκτάσεων και την ανέγερση κλειστών κέντρων. Για αυτό τον λόγο οι δήμαρχοι της Λέσβου έκλεισαν από χθες το βράδυ με βαριά οχήματα τα δυο λιμάνια του νησιού. Με την παρέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν και οι άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν.

Από τις συγκρούσεις και την χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ σημειώθηκαν τραυματισμοί πολιτών καθώς και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ενώ εκδηλώθηκαν και μικρές εστίες πυρκαγιάς στην δασική έκταση στην περιοχή που θα ανεγερθεί το κλειστό κέντρο. Μηνυτήριες αναφορές καταθέτουν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα σε Λέσβο και Χίο όπου τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά ενώ υπάρχει κάλεσμα για απεργία και κλείσιμο υπηρεσιών και σχολείων. “Είναι δέσμευση της κυβέρνησης”, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για “μικρές αντιδράσεις” υπογραμμίζοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί. Χρησιμοποίησε μάλιστα και την απειλή του κοροναϊού κάνοντας λόγο για “υγιεινομική βόμβα” σε περίπτωση που δεν ανεγερθούν τα νέα κλειστά κέντρα.

Για “πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης” που έχει στόχο “τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων”, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.  “Απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, η κυβέρνηση θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες. Αυτούς που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους”, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης./ibna